09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

AZ Sint-Lucas biedt NIPT test aan

Geschreven op 21 december 2016

Sinds begin november biedt AZ Sint-Lucas de NIPT test aan. Dit is een prenatale test voor de screening naar trisomie 21 (Down syndroom), trisomie 18 en trisomie 13. Tot nog toe werd deze tekst enkel aangeboden via de Centra voor Medische Genetica of via buitenlandse laboratoria.

Vier ziekenhuislaboratoria hebben zich verenigd in het BELNIPT consortium: AZ Sint-Lucas Gent, Jessa Ziekenhuis Hasselt, AZ Delta Roeselare en AZ Sint-Jan Brugge. Zij zijn de enige niet-universitaire ziekenhuizen die de NIPT test aanbieden. Dit is een niet-invasieve prenatale test waarbij aangeboren afwijkingen worden opgespoord door DNA van de foetus de isoleren uit het bloed van de moeder. Hiermee kan gescreend worden naar trisomie 21 (Down syndroom), trisomie 18 en trisomie 13. De resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar binnen maximum 10 werkdagen. De kostprijs van het onderzoek is 290 euro.

De samenwerking tussen de vier ziekenhuizen in het BELNIPT netwerk is erg waardevol. Dankzij de gezamenlijke inspanningen kon de efficiëntie van het validatieproces worden verhoogd en de kostprijs van de test verlaagd. De vier partners zullen blijven samenwerken om de kwaliteit van deze hoogtechnologische test te blijven garanderen. Ze gebruiken de Clarigo test van het Belgische bedrijf Multiplicom aan de hand van 'next generation sequencing'.

Naar het nieuwsoverzicht