09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

AZ Sint-Lucas kiest toekomstgericht elektronisch patiëntendossier

Geschreven op 04 juli 2017

De Amerikaanse firma Cerner wordt de partij waarmee AZ Sint-Lucas Gent een volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD) zal bouwen. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de informatisering van het ziekenhuis. Samen met Cerner – een wereldspeler in gezondheidssoftware – zal het ziekenhuis dit EPD zo inrichten dat alle medische gegevens steeds en overal voor elke betrokken zorgverlener én voor de patiënt beschikbaar zijn volgens de strengste normen van privacy en veiligheid.

Een EPD omvat gegevens zoals ziektegeschiedenis, diagnose, behandeling, medicatieschema’s, medische beeldvorming, laboratoriumresultaten, allergieën en andere relevante data over een patiënt. Aangezien het EPD een cruciaal instrument is voor de werking van een modern ziekenhuis werd in het voortraject nauw samengewerkt in een team van artsen, verpleegkundigen, apothekers en ondersteunende diensten. Deze samenwerking zal een vervolg krijgen in de fase van implementatie.

Dr. Filip Veldeman (adjunct-medisch directeur en CMIO van AZ Sint-Lucas): “Dit toekomstgerichte elektronisch patiëntendossier is erg belangrijk om ons optimaal te organiseren: bij het leveren van kwalitatieve zorg moet iedereen over de juiste informatie beschikken, op de juiste plaats op het juiste moment. Het EPD helpt om het overzicht te bewaren en vlot te communiceren met alle betrokken zorgverleners én met de patiënt. Het systeem werkt ook ondersteunend, door processen mee te bewaken, bijvoorbeeld op vlak van medicatieveiligheid. Samen met Cerner kunnen we er voor zorgen dat nieuwe technologische mogelijkheden snel hun weg vinden naar het patiëntendossier en naar efficiënte, aantoonbaar goede zorg.”


AZ Sint-Lucas is het derde ziekenhuis in België dat in zee gaat met Cerner, na het UZA en UZ Gent. Cerner levert innovatieve IT-oplossingen aan meer dan 25.000 zorginstellingen in veertig landen.

Naar het nieuwsoverzicht