09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

AZ Sint-Lucas zet samen met Europese Investeringsbank volgende stap in masterplan

Geschreven op 13 december 2016

Tegen eind 2018 zal campus Volkskliniek niet meer in gebruik zijn en worden alle medische activiteiten gecentraliseerd op campus Sint-Lucas. Om dit te realiseren is een masterplan uitgewerkt met o.a. een volledig nieuwe vleugel met dagziekenhuisactiviteiten en de renovatie van een loftgebouw voor administratieve diensten.

W-blok

In januari verhuizen de administratieve diensten naar een nieuw loftgebouw in de Molenaarsstraat, in februari start de afbraak van een oude vleugel om plaats te maken voor een volledig nieuwe. Het gaat vooruit in AZ Sint-Lucas. Dat moet ook wel want tegen eind 2018 worden alle activiteiten die nu nog plaats vinden op campus Volkskliniek overgebracht naar campus Sint-Lucas.

Om dit te kunnen realiseren, is een masterplan uitgewerkt waarbij een aantal noodzakelijke investeringen op het programma staan met in een eerste fase een nieuwe vleugel met voornamelijk dagziekenhuisactiviteiten en daaropvolgend een nieuwe vleugel met in hoofdzaak revalidatie-afdelingen.

Om deze projecten te kunnen financieren, heeft het ziekenhuis krediet aangevraagd bij de Europese Investeringsbank (EIB)*. Hieraan is een positief gevolg gegeven. EIB Vice-President Van Ballekom zei over de operatie: “De Europese Investeringsbank heeft een duidelijke maatschappelijke functie, die bijvoorbeeld naar voren komt in de steun die zij geeft aan Belgische projecten in drinkwatervoorziening en energieopwekking. Een minder belichtte kant daarvan is de steun die zij de afgelopen jaren heeft geleverd aan ziekenhuizen en universitaire campussen in heel België, waarvoor de EIB sinds 2010 al meer dan 1,4 miljard euro beschikbaar maakte. De Bank is er ook voor de gezondheidszorg en dit is zeker en vast niet het laatste ziekenhuis dat wij steunen. ”

Niko Gobbin, algemeen directeur van het ziekenhuis voegde toe: “AZ Sint-Lucas investeert verder in betrouwbare zorg voor onze patiënten. Naast de hoge kwaliteit van zorg die onze artsen en verpleegkundigen leveren, draagt ook een moderne infrastructuur daartoe bij. De steun van de EIB helpt ons om dit te blijven waarmaken, ondanks de zware besparingen door de overheden."

De werken zullen begin volgend jaar van start gaan en zullen geleidelijk aan uitgevoerd worden, zodat het ziekenhuis volledig operationeel zal blijven. Medio 2021 zullen de laatste werken voltooid zijn.

*De Europese Investeringsbank is de financiële instelling van de Europese Unie. De EIB levert een bijdrage aan de realisatie van de doelstellingen van de Unie door projecten te financieren die zijn gericht op de bevordering van Europese integratie, een evenwichtige ontwikkeling, economische en sociale samenhang en ontwikkeling van een economie die op kennis en vernieuwing is gebaseerd.

Naar het nieuwsoverzicht