09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Coronavirus: ben je zwanger?

Geschreven op 15 maart 2020

update: 30 maart 2020

Zwangere vrouwen kunnen net als andere personen volledig asymptomatisch zijn maar anderzijds ook een levensbedreigende longonsteking ontwikkelen. Het verhoogd risico op een ernstig verloop bij zwangere vrouwen werd bij corona-like virussen gezien. Het is dus noodzakelijk dat bij ontstaan van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden zwangere vrouwen de huisarts contacteren voor mogelijke isolatiemaatregelen en/of afname van een test. Op de afdeling worden COVID en niet-COVID patiënten van elkaar gescheiden gehouden.

 Volgende zwangere vrouwen dienen thuis te blijven:

  • Zwangere vrouwen met klachten (hoesten, koorts, ademhalingsproblemen)
  • Zwangere vrouwen met een bewezen coronavirusbesmetting
  • Zwangere vrouwen die nauw contact gehad hebben met personen met bewezen coronavirus
Als je komt om te bevallen, neem je best de gewone ingang ipv de spoedingang.
 

Deze berichtgeving is natuurlijk onderhevig aan groeiende kennis over het virus en dient dus ook in context en tijd geplaatst te worden.

 

FAQ Coronavirus (COVID-19)

Wat is het ‘nieuwe’ coronavirus?

Het nieuwe coronavirus (CoV) is een nieuwe stam van het coronavirus. De ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus dat voor het eerst werd geïdentificeerd in Wuhan, China, wordt de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) genoemd. CO staat voor ‘Corona’, ‘VI’ voor ‘virus’ en D’ voor ‘disease’ Het COVID-19 virus is een nieuw virus van dezelfde familie als SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) en sommige veelvoorkomende types verkoudheden.

Hoe verspreidt COVID-19 zich?

Het virus wordt overgedragen door direct contact met druppels uit de luchtwegen van besmette personen die hoesten of niezen, maar ook door voorwerpen aan te raken die met het virus besmet zijn. Het COVID-19 virus kan enkele uren overleven op voorwerpen en oppervlakken, maar eenvoudige ontsmettingsmiddelen kunnen het virus doden.

Hoe kan je het risico op infectie vermijden?

Er zijn vier voorzorgsmaatregelen die je familie en jij kunnen nemen om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep of met een antibacteriële gel op basis van alcohol;
  • Bedek je mond en neus in de plooi van je elleboog of met een zakdoek als je hoest of niest;
  • Vermijd nauw contact met iedereen die een verkoudheid of griepachtige verschijnselen heeft.
  • Contacteer de huisarts bij koorts hebt, een hoest of moeite met ademhalen. 

Welk effect heeft het coronavirus op zwangere vrouwen?

Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen meer risico lopen om ziek te worden door het coronavirus. Aangezien dit een nieuw virus is, blijft opvolging nodig. Bij de grote meerderheid van zwangere vrouwen zullen milde tot matige griepachtige symptomen verschijnen. Ernstige complicatie zoals longonsteking worden meer gezien bij oudere patiënten en patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Het is gekend bij andere griepvirussen dat zwangerschap een verhoogd risico op ernstige, soms levensbedreigende complicaties met zich meebrengt. Daarom is het zo belangrijk dat er bij klachten hulp gezocht wordt. 

Gaan zwangerschapsconsultaties door en mag mijn partner mee?

Niet-dringende/essentiële consultaties worden geschrapt maar zwangerschapsconsultaties gaan uiteraard door en gynaecologen zijn 24/24 beschikbaar. Partners kunnen momenteel jammer genoeg niet meekomen naar de consultatie. Wij doen wel ons best om fotootjes mee te geven of kort te videochatten bij de echo. Ook kunnen de echobeelden via de cozo-app bekeken worden van thuis uit.

Mag mijn partner aanwezig zijn tijdens de bevalling?

Je partner is uiteraard welkom, tenzij die ziek is. In dat geval kun je één andere persoon kiezen om je bij te staan. 

Wie mag op bezoek komen op de materniteit?

Dit is enkel voorbehouden voor je partner. We vragen wel om de verplaatsingen van de partner zo gering mogelijk te houden (maximum eenmaal per dag naar huis bv.). Ander kraambezoek kan voorlopig niet.

Hoelang blijf ik op de materniteit?

De verblijfsduur is hetzelfde als anders, maar indien alles goed gaat en je wenst vroeger naar huis te gaan, kan dit zeker besproken worden.

Is er een verhoogd risico op negatieve zwangerschapsuitkomst?

Er is tot heden geen verhoogd risico gezien tussen zwangerschap en COVID-19 wat betreft miskraam en doodgeboorte. Bij corona-gerelateerde virussen zoals [SARS-CoV and MERS-CoV] zijn er wel miskramen en doodgeboortes gepubliceerd. 

Kunnen zwangere vrouwen het coronavirus overdragen op hun ongeboren kind?

Momenteel hebben we te weinig elementen om te weten of het virus kan overgedragen worden van de moeder op de foetus tijdens de zwangerschap, of om de potentiële effecten te bepalen op de foetus. Verder onderzoek is lopend. In China zijn enkele vroeggeboortes beschreven bij zwangeren geïnfecteerd met het coronavirus. Of dit door de infectie kwam of door de medische beslissing om de zwangerschap te beëindigen dient nog te worden onderzocht. Zwangere vrouwen moeten gepaste voorzorgsmaatregelen blijven nemen om zich te beschermen tegen blootstelling aan het virus en onmiddellijk een arts raadplegen bij symptomen als koorts, hoesten of ademhalingsproblemen.

Naar het nieuwsoverzicht