09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

NIP-testen even goed in algemene ziekenhuizen

Geschreven op 31 mei 2017

NIP-testen in algemene ziekenhuizen zijn even goed en betrouwbaar als de NIP-testen in de universitaire ziekenhuizen. Dat zegt het BELNIPT-netwerk dat grote ziekenhuizen zoals AZ Sint-Lucas Gent, AZ Delta Roeselare, Jessa Ziekenhuis Hasselt, AZ Sint Jan Brugge en ASZ Aalst groepeert. Sinds kort worden in die ziekenhuizen ook NIP-testen aangeboden. 

De NIPT (niet invasieve prenatale test) is een DNA-test die in de eerste plaats ontwikkeld is voor prenatale screening naar het syndroom van Down dat voorkomt bij 1 op 800 zwangerschappen. De test vervangt de triple test, die minder gevoelig is en vaak vals positieve resultaten geeft met overbodige vruchtwaterpuncties tot gevolg.
Aanvankelijk werd NIPT enkel uitgevoerd in de universitaire genetische centra. Door de unieke BELNIPT-samenwerking AZ Sint-Lucas Gent, AZ Delta Roeselare, Jessa Ziekenhuis Hasselt, AZ Sint- Jan Brugge en ASZ Aalst kan de test nu ook worden uitgevoerd o.a in AZ Sint-Lucas. De NIP- test kost 290 euro en wordt vanaf 1 juli 2017 zo goed als volledig terugbetaald.
De NIP-test van het BELNIPT-netwerk is extreem gevoelig voor het meten van foetaal DNA, voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en wordt uitgevoerd door arts-experten met jarenlange ervaring in moleculaire diagnostiek en klinische adviesverlening.

In de universitaire centra focussen de NIP-testen ook standaard op de afwijkingen van het syndroom van Down, net zoals de testen in de algemene ziekenhuizen.

Meer info over de NIP-test vindt u in onze brochure.

Naar het nieuwsoverzicht