09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Endocrinologie

Nuchter houden van een patient met diabetes

De dag van de ingreep 4x/d glycemie meten (8u, 12u, 17u en 22u + ook nachtelijke controle om 3u als patiënt opgenomen is) en infuus prikken (NaCl 0.9% aan 500 cc/d)

  • Bij glycemie < 60mg/dl, 10g glucose IV en controle na 1u.
  • Bij glycemie > 250mg/dl 3E Actrapid IV en controle na 1u.

 

Orale antidiabetica en incretinemimetica

Biguanides (Glucophage, Metformine, Metformax) dienen 48 uur voor de operatie gestopt te worden en mogen herstart worden van zodra de patiënt normaal eet.
Alle andere orale antidiabetica (sulfonylurea, gliniden, glitazones, DPP-4 inhibitoren) en de incretinemimetica (Victoza, Byetta, Lyxumia, Bydureon) dienen pas gestopt te worden van zodra de patiënt nuchter moet zijn en mogen herstart worden als de patiënt normaal eet.

 

Insuline

1. Diabetespatient op 1 injectie insuline (Insulatard®, Humuline NPH®, Insuman Basal®, Lantus®)

  • als insuline ’s ochtends gegeven wordt: de dag voor de ingreep normale dosis, de dag van de ingreep geen insuline.
  • als insuline ’s avonds gegeven wordt: normale insulinedosis

2. Diabetespatient op 2 injecties insuline (Novomix® 30/50/70, Humuline® 30/70, Humalog Mix® 25/50, Insulatard®, Humuline NPH®, Insuman Basal®)

De dag voor de ingreep: normale insulinedosis
De dag van de ingreep: ’s morgens geen insuline, ’s avonds afhankelijk van de maaltijd van de patiënt: als nuchter of slechts kleine maaltijd: ½ van de insulinedosis, als normale maaltijd: volledige dosis insuline

3. Diabetespatient op 3 injecties insuline (Novomix® 30/50/70, Humuline® 30/70, Humalog Mix® 25/50)

De dag voor de ingreep: normale insulinedosis
De dag van de ingreep: ’s morgens geen insuline, ’s avonds afhankelijk van de maaltijd van de patiënt: als nuchter of slechts kleine maaltijd: ½ van de insulinedosis, als normale maaltijd: volledige insulinedosis

4.  Diabetespatient op 4 injecties insuline (Actrapid® + Insulatard® / Humuline Regular® + Humuline NPH® / Insuman Rapid® + Insuman Basal® of Novorapid® / Humalog® / Apidra® en Levemir® / Lantus®)

De dag voor de ingreep: normale insulinedosis
De dag van de ingreep:

  • langwerkende insuline: normale insulinedosis
  • kortwerkende insuline: niet geven zolang nuchter, als patiënt begint te eten is het afhankelijk van de maaltijd: als kleine maaltijd: ½ van de dosis, als normale maaltijd: normale dosis. 

Sommige patiënten hebben een aanpassingsschema voor hun snelwerkende insuline (niet voor de langwerkende insuline), afhankelijk van de glycemie. Dit mag verdergezet worden.

5. Diabetespatient op insulinepomp

De dag voor de ingreep: instellingen laten staan
De dag van de ingreep:

  • basale insuline: idem verder
  • insulinebolussen: niet geven zolang nuchter, als patiënt begint te eten is het afhankelijk van de maaltijd: als kleine maaltijd: ½ van de dosis, als normale maaltijd normale dosis.