Lettergrootte: a a a

Voorkomen of behandelen

Tijdens de periode dat u risico loopt om een veneuze trombose te ontwikkelen (zoals na een operatie of langdurige bedrust), zal uw behandelende arts beslissen welke medicamenteuze (zoals subcutane spuitjes) of niet-medicamenteuze preventieve maatregelen (zoals steunkousen) zullen worden toegepast of voorgeschreven. De arts maakt deze keuze op basis van uw risicoprofiel en - indien van toepassing - het type ingreep dat u zal ondergaan.

Na een ingreep of lange bedrust is het zeer belangrijk dat u zo snel mogelijk weer begint te bewegen, al dan niet met hulp van fysiotherapie, zodat de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Indien er bij u een veneuze trombose is vastgesteld, zal uw arts de trombose behandelen door het dagelijks toedienen van een injectie of/en met orale antistollingsmiddelen. Afhankelijk van het bestaande tromboserisico kan dit gedurende enkele maanden noodzakelijk zijn en in bepaalde omstandigheden zelfs langer. Het belangrijkste doel is om complicaties (zoals een longembool) te voorkomen. Vraag zeker info aan uw behandelende arts indien dit niet duidelijk is voor u.
Indien de trombose niet goed wordt behandeld, kunnen de aders blijvend beschadigd worden waardoor men chronisch klachten kan ontwikkelen.

In aanvulling op de medicamenteuze behandeling kunnen ook fysieke maatregelen worden ingesteld zoals b.v. oefeningen of steunkousen.

Neem in elk geval nooit op eigen houtje bloedverdunners of andere medicatie om een trombose te voorkomen.