09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Blok Z

blok Z

Na meer dan twee jaar bouwen is de nieuwe vleugel blok Z aan de Groenebriel, de stadstoegang van campus Sint-Lucas, af. Blok Z biedt onderdak aan het oncologisch dagcentrum, drie verpleegafdelingen, een cleanroom voor de bereiding van cytostatica, een nieuw personeelsrestaurant, een broodjeszaak en een optiek en gehoorcentrum.

Patiëntencomfort

De kamers zijn zo ruim mogelijk gemaakt en beschikken over een volwaardige badkamer met douche (met plaatsbesparende deuren). Ze zijn volledig rolstoeltoegankelijk en de aangepaste verlichting zorgt voor een huiselijke sfeer. Op de afdeling zelf is een zitruimte voorzien aan de verpleegbalie en een rustzone in het begin van de gang om gesprekken te houden en waar patiënten in ergobehandeling even kunnen rusten.

Hygiëne

Er is handontsmetting op de kamer maar ook op de gang zijn handwaspunten die vlot bereikbaar zijn voor alle zorgverleners. Meubilair en apparatuur zijn zo opgesteld dat ze het onderhoud vereenvoudigen.

Efficiëntie

De principes van LEAN-management worden toegepast bij het opbergen van materiaal en apparatuur. Daarnaast is er op de kamers ook een nieuw beloproepsysteem: wanneer de patiënt op de bel duwt, is het mogelijk om rechtstreeks te spreken met de verpleegkundige.

Nieuwe technologie

De televisietoestellen werken met IPTV (Internet Protocol Television), een toekomstgerichte technologie waarbij TV- en radiokanalen gestreamd worden via het netwerk. De televisie kan volledig bestuurd worden via de Televic handset. Er is een wireless netwerk over het volledige gebouw voorzien. Ook wireless temperatuursbepaling wordt in Z toegepast.

Energievriendelijk

Blok Z is voorzien van een BEO-veld (BoorgatEnergie-Opslag) voor het verwarmen en koelen. 74 buizen van zo’n honderd meter diep halen warmte uit de grond om in de winter het gebouw op te warmen. In de zomer zorgt het systeem, dankzij de constante bodemtemperatuur, voor afkoeling.