09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Partnerziekenhuis

Mosango

Steun ons partnerziekenhuis!

In het ziekenhuis van Mosango, Congo werken vier artsen en 47 verpleegkundigen voor een gebied met 83.000 mensen. Geregeld gaan medewerkers van AZ Sint-Lucas ter plaatse om er operaties uit te voeren, patiënten te verzorgen, opleiding te geven en te voorzien in materiaal en logistieke ondersteuning. Jaarlijks onderneemt AZ Sint-Lucas acties om geld in te zamelen zoals een paaseitjesverkoop en solidariteitsmaaltijd.

 

Missies in Mosango

Water voor Mosango II (november 2015)

Sinds november 2015 beschikt het ziekenhuis van Mosango in Congo over water, een mijlpaal en een mooie bekroning voor meer dan 10 jaar partnerschap.

Energie voor Mosango III (januari 2014)

In januari 2014 wordt er nieuwe medische appartuur (hemodynamische monitoring) naar Mosango gebracht en de elektriciteitsinstallatie is toe aan een upgrade. 

Energie voor Mosango II (augustus 2012)

Naast het leveren van enkele extra zonnepanelen worden een echotoestel en een mobiel RX-toestel (het eerste in de regio!) geïnstalleerd. De werken aan een nieuwe waterput zijn volop aan de gang.
De prioriteiten voor de volgende jaren worden vastgelegd in overleg met de medische staf ter plaatse:

  1. Water (een nieuwe waterpomp is noodzakelijk)
  2. Elektriciteit in de Materniteit en de uitrusting van een kleine operatiekamer. Hiervoor moet 3 km elektrische bekabeling gelegd worden. Dit zal gebeuren met de medewerking van Energy Assistance.

Orthopedie voor Mosango II (oktober 2011)

De expertise van de lokale artsen en verpleegkundigen wordt verder aangescherpt.

Energie voor Mosango (mei 2011)

Hier ligt de nadruk op energievoorziening: herstel van de generator, het veiliger maken van de elektriciteitsinstallatie en het plaatsen van zonnepanelen. Er wordt medische apparatuur hersteld en er wordt onderzoek gedaan om de watervoorziening te verbeteren.

Orthopedie voor Mosango (augustus 2010)

Onze artsen en verpleegkundigen introduceren orthopedische basistechnieken. Men geeft aan de plaatselijke verpleegkundigen opleidingen anesthesie in het kader van wondzorg en het voorbereiden van patiënten voor de ingreep.

Veilig bevallen (mei 2009)

Artsen en verpleegkundigen van AZ Sint-Lucas trekken naar Mosango om te werken op de materniteit, vooral hygiëne is een belangrijk item. Er wordt vastgesteld dat elektriciteit en water cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van het ziekenhuis.

 

Meer info