09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Zin in verpleging?!

Vijf redenen om verpleegkunde te studeren

Denk je erover om verpleegkunde te studeren? Maar twijfel je vanwege de zogenaamde ‘zware, slecht betaalde job’? Niet nodig! Het bedenkelijke imago van de job van verpleegkundige strookt niet met de realiteit. We zetten de belangrijkste troeven hieronder op een rijtje maar kijk zeker eens op de website van de zorgambassadeur van de Vlaamse overheid: een zorgjob, ik ga ervoor

Wil je verpleegkundige worden? Ga dan ook zeker eens kijken op wordverpleegkundige.be !

(1) Unieke combinatie van EQ + IQ

Verpleegkunde biedt een unieke combinatie van hart, hoofd en handen. Zowel technische als sociale vaardigheden worden ontplooid. Als verpleegkundige heb je erg veel sociale contacten en dus liefst het hart op de juiste plaats. Maar een gezonde dosis verstand en van aanpakken weten zijn ook onontbeerlijk. Techniek en verantwoordelijkheid horen erbij. De job is ook bij uitstek multidisciplinair: je bent een professional die samenwerkt met een uitgebreid team (artsen, verzorgenden, kinesisten, ergotherapeuten …) waarvan je vaak de spil vormt.

(2) Afwisseling troef

Als verpleegkundige kun je in heel uiteenlopende sectoren en met verschillende soorten patiënten aan de slag. Ziekenhuizen hebben immers verschillende afdelingen zoals inwendige geneeskunde, psychiatrie, chirurgie, geriatrie… maar ook medisch-technische diensten. Daarnaast heb je als verpleegkundige diverse loopbaanmogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een expertisefunctie zoals referentieverpleegkundige of kwaliteitsmedewerker, of een managementsfunctie zoals dienstverantwoordelijke zorg. Bovendien kun je ook buiten het ziekenhuis aan de slag, bijvoorbeeld in revalidatiecentra, woonzorgcentra, kinderopvang, gehandicaptenzorg, thuisverpleging, ontwikkelingshulp… Afwisseling troef en volop kans om je verder te specialiseren!

(3) Flexibiliteit

‘Een verpleegkundige heeft een zware job met onregelmatige uren.’ Deze uitspraak vraagt om nuancering.  De werkuren van een verpleegkundige zijn inderdaad flexibel. Veel patiënten hebben nu eenmaal de klok rond zorg nodig. Maar dat biedt ook veel mogelijkheden om je arbeidsregime aan te passen aan je leef- of gezinssituatie. Sommige verpleegkundigen zijn blij dat ze met het systeem van vroeg- en laatdiensten een hele voor- of namiddag thuis kunnen zijn bij de kinderen. Anderen kiezen er voor om niet voltijds te werken: meer dan 60% van de werknemers in de zorgsector werkt deeltijds.  De meeste werknemers in de zorgsector werken ook dicht bij huis. En een verpleegkundige die onregelmatig werkt, staat in de top 3 van de verloning voor professionele bachelors.

(4) Goede verloning

Het loon van een verpleegkundige is geen peulschil zoals velen denken. Beginnende bachelors in de Verpleegkunde horen zelfs bij de best betaalden op hun niveau. Volgens een Vacature-onderzoek is het bruto startloon voor een bachelor in de verpleegkunde gemiddeld 2100€ en 1937€ voor een gegradueerde in de verpleegkunde, exclusief toeslagen voor avond- en weekendwerk. Ter vergelijking: het bruto startloon van een informaticus A1 is 2036€ en voor een pas afgestudeerde bedrijfsmanagement is dit 1922€.

(5) Werkzekerheid

Verpleegkunde blijft een knelpuntberoep. Het is nog steeds een van de diploma’s die het snelst naar werk leiden: in de top 20 van Vacature staat de bachelor in de verpleegkunde op nummer 8.

Meer uitleg over bovenstaande troeven op wordzorgverlener.be.