Lettergrootte: a a a

Anesthesie bij de bevalling of keizersnede

U bent zwanger en u bereidt zich voor op de bevalling. De weeën die nodig zijn om te bevallen zijn pijnlijk. Langdurige arbeid kan echt vermoeiend zijn waardoor de pijngrens overschreden wordt. De duur en de ernst van de pijn zijn individueel verschillend. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Onze huiselijke verloskamer met verloseiland, relaxatie en bevallingsbad biedt de mogelijkheid om in een rustige, ontspannen sfeer de arbeid op natuurlijke wijze door te maken. De vroedvrouw begeleidt u hierbij. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kunnen vaak helpen. Toch kan de pijn soms ondraaglijk zijn. Hier biedt de epidurale verdoving de beste methode van pijnstilling voor moeder en kind.

De medicatie die we toedienen bij een ruggenprik en de techniek zijn nooit schadelijk voor uw kindje. U zal bij het plaatsen van de ruggenprik weinig last ervaren. Gemiddeld krijgen in België 75 % van de bevallende moeders een ruggenprik.

Soms beslist uw gynaecoloog, in overleg met u, om een keizersnede uit te voeren. Ook dan zal de verdoving bijna altijd via een ruggenprik verlopen. Door aanpassing van de techniek (in feite plaatsen we via dezelfde ruggenprik een ‘spinale’ i.p.v. een epidurale verdoving) zal de verdoving krachtiger zijn en sneller inwerken zodat de keizersnede zonder pijn kan verlopen.

We proberen steeds een algemene verdoving te vermijden omdat de producten die via de aders worden toegediend ook een (ongewenst) effect kunnen hebben op het ongeboren kindje. Indien dit toch nodig is (in het geval van een zeer dringende keizersnede waar geen tijd meer is voor een ruggenprik) zullen we door de verdovingswijze het nadelig effect op de baby tot een minimum proberen te beperken.

De medicatie die door de anesthesist werd toegediend tijdens de ruggenprik is veilig voor de baby. U kunt na de bevalling onmiddellijk starten met borstvoeding. Indien u een algemene verdoving had of zware pijnstillende medicatie kreeg, kan u gevraagd worden om de borstvoeding de eerste 24 uur af te kolven. Nadien kunt u starten met borstvoeding. De gynaecologen, kinderartsen en de vroedvrouwen helpen u hierbij graag.

Meer info over: 

 

Laatste update 31/08/2017 - team anesthesie