09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Ontwaken en herstel

Na de operatie brengt men u naar de ontwaakzaal, die ook wel ‘afdeling voor post-anesthesie zorgen’ (P.A.Z.A.) wordt genoemd. Dit zowel na algemene anesthesie, sedatie als regionale anesthesie. Hier blijft u onder controle van een arts van de dienst anesthesie en een team van gespecialiseerde verpleegkundigen tot u voldoende hersteld bent om terug naar de afdeling te gaan.

De anesthesist staat eveneens in voor de pijnbestrijding na de ingreep. Denk vooral niet dat een lang verblijf in de P.A.Z.A. betekent dat er complicaties zijn. Pas wanneer een arts van de dienst anesthesie oordeelt dat uw toestand gestabiliseerd is, wordt u naar uw kamer teruggebracht.

Nadat u bent bijgekomen uit de algemene anesthesie kunt u zich nog wat slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Door de anesthesie of als gevolg van de operatie kunt u misselijk zijn en moet u misschien braken. De verpleegkundigen weten precies wat ze u hiertegen mogen geven.
U kunt een scherp of kriebelig gevoel achter in de keel hebben. Dit kan het geval zijn als er tijdens de operatie een buisje in de keel werd geplaatst voor de beademing. Deze irritatie verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen.
Veel mensen hebben dorst na een operatie. Als u wat mag drinken, doe het dan voorzichtig om misselijkheid te voorkomen. Mag u niet drinken, dan kan de verpleegkundige uw lippen nat maken om het ergste dorstgevoel weg te nemen.

Als de anesthesie is uitgewerkt, kan er pijn ontstaan in het operatiegebied. De anesthesist zal daarom pijnstilling voorschrijven. De verpleegkundigen in de ontwaakruimte en in een later stadium op de verpleegafdeling, controleren of de pijnbehandeling effectief is. Zo nodig kunnen zij bijkomende pijnstillers toedienen.

Laatste update 31/08/2017 - team anesthesie