09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Gespreksgroepen en nuttige links

Borstkanker Vlaanderen vzw

Borstkanker Vlaanderen vzw is een samenwerkingsverband van Vlaamse lotgenotengroepen voor vrouwen en mannen met borstkanker. Meer info vind je op de website: http://www.borstkanker-vlaanderen.be/

Zelfhulpgroep ‘Leven Zoals Voorheen’

‘Reach to recovery’ werd in Amerika opgericht in 1953 en bestaat over de hele wereld. Met hulp van de Amerikaanse Françine Timothy heeft Luisa Marsé in 1978 de Vlaamse afdeling gesticht in België nadat zijzelf in 1976 met borstkanker geconfronteerd werd.

‘Leven zoals voorheen’ is een zelfhulpgroep van vrouwen en ook mannen die allen een borstoperatie hebben ondergaan en zich tot doel stellen vrouwen/mannen te helpen die het nu even moeilijk hebben als zijzelf het toen hebben gehad.

Een vrouw/man die net een borstoperatie heeft ondergaan, praat niet graag met een “gezonde vrouw/man” over zijn/haar problemen. Zij/hij is ervan overtuigd dat die haar/hem toch niet begrijpt. Met een lotgenoot is dat anders. Het gevoel dat zij/hij tegenover iemand zit die precies hetzelfde heeft doorgemaakt, geeft de patiënt de moed om te praten over alle problemen die een borstoperatie onvermijdelijk meebrengt.

Het gaat niet alleen om de verminking, hoewel dat alleen al ingrijpend genoeg is, maar de patiënt wordt ook nog geconfronteerd met de gedachte dat zij/hij misschien vroeg zal sterven. Alleen iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, kan zich de ontreddering en de eenzaamheid van die vrouwen/mannen voorstellen. Alleen wie zelf een borstoperatie heeft ondergaan, kan een eerlijk en geloofwaardig beeld geven van mogelijk herstel, van een terugkeer in de maatschappij, als volwaardig lid van die maatschappij en als vrouw/man.

De zelfhulpgroep is opgericht om morele steun aan lotgenoten te bieden. Het is duidelijk dat vrijwilligers niet op medische vragen kunnen antwoorden. Dat behoort niet tot hun bevoegdheden.

Aan het eind van het bezoek laat de vrijwilliger altijd adres en telefoonnummer na. Op die manier kan de pasgeopereerde, als zij/hij dat wil, altijd zelf contact opnemen met iemand die het zelf heeft meegemaakt.

De vrijwilliger mag zich nooit opdringen. Het initiatief moet altijd van de patiënt zelf uitgaan. Onze vrijwilligers bezoeken de patiënt alleen met de toestemming van de behandelende geneesheer, de sociale dienst, het verplegend personeel, enz.

De vrijwilligers krijgen een degelijke opleiding, die op de werkvergaderingen steeds verder worden bijgewerkt. Het spreekt vanzelf dat ze over hun eigen problemen heen moeten zijn en dat ze bereid moeten zijn om naar anderen te luisteren.

We krijgen al heel veel oproepen en we hopen dat het weldra heel normaal wordt dat patiënten met een borstoperatie hulp van een vrijwilliger krijgen. Uit ervaring weten we dat contact voor de operatie ook heel geruststellend kan zijn.

Goed om weten
Bij een bezoek ontvangt een patiënt van ons:

  • een brochure met alle praktische informatie
  • een kalendertje met plaats en data van informatienamiddagen
  • een kaartje voor bij de identiteitskaart

Contact voor Gent:
Kathelyne Van Schoonenberghe
055 31 91 57

Nuttige links
http://www.europadonna.be/
http://www.borstkanker.net/