09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Hoe insulinetekort opvangen?

Als u diabetes hebt, maakt de pancreas geen of onvoldoende insuline en daardoor stapelen suikers zich op in het bloed.

Bij diabetes type 2 kan de pancreas worden aangespoord meer insuline te maken door middel van orale medicatie of incretinememetica (dit zijn hormonen die moeten geïnjecteerd worden.)

Bij diabetes type 1 lukt dit niet, aangezien de pancreas totaal geen insuline meer aanmaakt. Het lichaam moet het hormoon insuline dus op een andere manier krijgen. Insuline kan niet via pillen ingenomen worden omdat het vernietigd wordt door maagsappen. Daarom zal men regelmatig insuline moeten inspuiten.

 

Inspuitingen met een pensysteem

detail flexpen

 • Insuline kunt u halen bij de apotheek op artsenvoorschrift en wordt volledig terugbetaald wanneer u in een diabetesconventie bent aangesloten, behalve voor zelfstandigen die niet verzekerd zijn voor kleine risico’s.
 • Insuline wordt geleverd in penvullingen (penfills ®, cartridges®) of voorgevulde pennen.
 • De penfill (cartridge) of pen die in gebruik is, kan bij kamertemperatuur bewaard worden. Insuline in een aangeprikte pen blijft ongeveer zes weken goed.
 • Reserve-insuline wordt best bewaard in de koelkast en is beperkt houdbaar. Dit kan u zien aan de vervaldatum op de verpakking, nadien vermindert de werking.
 • Let op: insuline mag niet bevriezen!
 • Naaldjes zijn zonder voorschrift te koop bij de apotheek of bij de Vlaamse Diabetes Vereniging. Sommige hospitalisatieverzekeringen betalen deze onkosten terug. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar.

 

Inspuittechniek

Insuline wordt onder de huid ingespoten. Dit kan op verschillende plaatsen van het lichaam. De twee voorkeurplaatsen zijn buik en bovenbeen. Opname van insuline gebeurt het snelst in de buik. Daarom spuit u snelwerkende (en ultrasnelle) insuline best in de buik. Trage insulines spuit u in het bovenbeen. Afwisselen binnen een inspuitzone is belangrijk om een goede opname van insuline te verzekeren en om uw huid gezond te houden. Indien u te dikwijls op dezelfde plaats inspuit bestaat er risico op lipodystrofie. Dit wil zeggen: opstapeling van insuline (merkbaar door bulten, zwellingen, putjes) waardoor deze niet goed werkt en er hyperglycemie ontstaat. U hoeft de huid niet te ontsmetten voor het inspuiten.

techniek inspuiting

 

Werkwijze:

 • Kantel de penvulling tien maal om de troebele insuline op correcte wijze te mengen.
 • Spuit twee eenheden weg ter controle van de penwerking. Komt er geen insuline uit de pen, herhaal deze actie dan tot u de insulinedruppels uit de naald ziet komen.
 • Bij iedere inspuiting moet een huidplooi gemaakt worden ter hoogte van de insteekplaats tussen duim en wijsvinger, behalve bij de korte naaldjes van 4 mm.
 • U spuit loodrecht in, midden in de plooi, terwijl u de plooi blijft vasthouden.
 • Laat de naald na inspuiting 10 seconden in de huidplooi om te vermijden dat insuline terug uit de prikplaats vloeit.

Pennaaldjes moet u dagelijks vervangen. Als u vier maal per dag insuline spuit mag u dit vier maal met hetzelfde naaldje doen. U kunt kiezen voor verschillende naaldlengtes: 4 mm, 5 mm, 6 mm,
8 mm (afhankelijk van de dikte van uw onderhuids vet). Gebruikte naalden kunt u in een naaldcontainertje verzamelen. U kunt dit kopen bij de apotheek en de volle container
goed afgesloten afgeven of op het containerpark. Lege voorgevulde pennen mag u in de vuilnisbak werpen.

 

Insulinepomp

Deze wijze van insuline toedienen lijkt het meest op de natuurlijke afgifte van insuline door de alvleesklier. De pomp is een klein toestel waarmee insulinetoediening kan geprogrammeerd worden. Ze is gevuld met snelwerkende insuline en verbonden met de huid via een infusieset. Een insulinepomp is soms aangewezen bij zwangerschapswens, zwangerschap en onvoldoende diabetescontrole ondanks maximale inspanningen. Dit apparaat is dag en nacht aan uw lichaam gekoppeld. Een zeer nauwkeurige opvolging en kennis van de werking van dit toestel, uw lichaam, uw voeding en uw bloedglucosewaarden is vereist.

insulinepomp en -meter

Laatste update 15/12/2017 - team diabeteskliniek