Lettergrootte: a a a

Zorgtraject

Naast de diabetesconventie bestaat er ook het diabeteszorgtraject. Dit is een overeenkomst tussen drie partijen: de patiënt, de huisarts en de endocrinoloog.

Materiaal (enkel bij een behandeling met insuline of incretinemimeticum) wordt hierbij voorgeschreven door de huisarts en afgehaald bij de apotheek. Een diabeteseducator zorgt voor de nodige begeleiding aan huis en de behandeling wordt voornamelijk opgevolgd door de huisarts. Een consultatie bij de endocrinoloog is jaarlijks verplicht. Daarnaast is er een maximale terugbetaling van bezoeken aan huisarts en endocrinoloog. 

Of u in aanmerking komt voor een zorgtraject kan besproken worden met de huisarts en/of specialist.

 

Wat wordt er thuis van u verwacht?

  • Controleer uw suikergehalte zoals afgesproken werd, noteer de resultaten en breng ze samen uw metertje mee naar de arts en/of verpleegkundige. 
  • Het materiaal voor de controles is gratis, zolang de goedkeuring geldig is. De strips kunt u afhalen in combinatie met uw bezoek aan de arts. Wenst u op een ander tijdstip de strips af te halen, gelieve dan eerst een afspraak te maken. Er kan alleen materiaal meegegeven worden als u de meter bij zich hebt.
  • Inspuiten van insuline: zoals werd voorgeschreven door de endocrinoloog. 
  • De insuline haalt u bij de apotheek op voorschrift van uw endocrinoloog of huisarts. Let er op dat op het voorschrift steeds DC (diabetesconventie) of ZT (zorgtraject) vermeld staat. 
  • De pennaalden koopt u zonder voorschrift bij de apotheek, de mutualiteitswinkels of de Diabetes Liga. 
  • De vaste pennen (bv. Novopen® of Humapen®) gaan normaal gesproken heel lang mee. Zijn er toch problemen, dan kunt u daarvoor terecht bij de diabetesverpleegkundigen. Indien u naar het buitenland vertrekt, kunt u gratis een reservepen krijgen die u nadien teruggeeft indien ze niet gebruikt werd. 
  • De meeste insuline kan worden ingespoten met een voorgevulde pen (bv. Novorapid® Flexpen of Lantus® Solostar) die zeer gebruiksvriendelijk is.

Laatste update 29/03/2019 - team diabeteskliniek