09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling van een tumor met medicijnen. Deze medicijnen remmen de groei van cellen af. De bedoeling van chemotherapie is om kwaadaardige cellen zo sterk af te remmen, dat ze verkleinen of zelfs afsterven.
Eén chemobehandeling wordt over verschillende dagen gespreid en wordt een cyclus genoemd. Na elke cyclus volgen enkele weken rust. Het aantal cycli dat u nodig heeft, wordt door uw arts bepaald.

Bijwerkingen
Bijwerkingen als kaalheid en misselijkheid zijn mogelijk, maar treden lang niet altijd op. U kunt zich moe, prikkelbaar en lusteloos voelen. Meestal verdwijnen deze gevoelens na enige tijd vanzelf.
Het kan voorkomen dat uw weerstand te laag wordt en dat u koorts krijgt. Een tijdelijke opname in een kiemvrije kamer kan nodig zijn.
Door de medicijnen kunt u last krijgen van irritatie in de mond of op de lippen. Een goede mondhygiëne is belangrijk. Vet ook geregeld uw lippen in.
Andere mogelijke bijwerkingen zijn diarree of verstopping, een speciale smaak in de mond en invloed op het haar, de vruchtbaarheid, de menstruatie, de seksualiteit en het zenuwstelsel. Aarzel niet uw arts hierover aan te spreken.

Na de chemotherapie
Als u na een cyclus het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak voor een tussentijdse bloedcontrole en/of een afspraak voor een volgende chemo-cyclus.

Folder
Voorzorgsmaatregelen tijdens en na een behandeling met chemotherapie

Contact
Hebt u vragen thuis of stellen zich onverwacht problemen, neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op het nummer 09 224 51 55.

Laatste update 31/12/2017 - team radiotherapie, oncologie en hematologie