09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Corona - FAQ

Door de behandeling die ik neem/krijg kunnen mijn witte bloedcellen (en dus mijn weerstand) dalen. Heb ik nu meer risico om besmet te geraken door het Corona virus?
Patiënten met een gedaald aantal witte bloedcellen, net zoals alle patiënten met gedaalde immuniteit, moeten de standaard voorzorgsmaatregelen grondig opvolgen: vooral een goede (hand)hygiëne en thuisblijven zijn belangrijk.

Ik ben in behandeling geweest voor kanker, maar ben nu in opvolging: moet ik mij extra beschermen?
Als u nu geen behandeling krijgt en u behoort niet tot een andere risicogroep, moet u geen extra voorzorgen nemen. Het is wel zeer belangrijk om de algemene maatregelen van de overheid goed te volgen en zo infectie te voorkomen. 

Ik heb binnenkort een PET/CT scan: gaat dit door?
De meeste onderzoeken in het kader van diagnose en opvolging van kanker zullen zoals gepland doorgaan. Een aantal minder dringende onderzoeken wordt uitgesteld met waarschijnlijk ongeveer 2 maand. Bij twijfel wordt dit beslist in overleg met uw behandelend arts. Voor alle reeds geplande PET-onderzoeken zal u gecontacteerd worden door de dienst: dus zowel om een afspraak te bevestigen als om een onderzoek uit te stellen. Indien u 2 dagen voor uw afspraak niets vernomen heeft vragen wij zelf contact op te nemen met het secretariaat nucleaire geneeskunde op 09 224 66 22. Op dit nummer kan u ook terecht voor vragen.

Ik krijg chemotherapie; mag mijn tussentijdse bloedafname ook bij de huisarts gebeuren ipv in het ziekenhuis?
De tussentijdse bloedafname (controle van de witte bloedcellen) mag zeker ook bij de huisarts gebeuren. Indien dit bij de huisarts of een ander labo gebeurt, vraag dan om de resultaten zeker ook door te sturen naar uw behandelende arts in AZ St.-Lucas.

Mag mijn partner mij brengen met de auto naar het ziekenhuis, zullen we niet tegengehouden worden door de politie? Heb ik geen attest nodig van dagkliniek om dit te bewijzen?
U hebt geen attest nodig, uw afsprakenkaart is voldoende bewijs

Draag ik handschoenen/mondmasker om naar het ziekenhuis te komen? 
Handschoenen zijn niet nodig. Indien u een mondmasker heeft, mag u dit dragen. De algemene maatregelen ( ook deze voor handhygiëne ) moeten steeds gevolgd worden.

Waar haal ik mijn verlenging voor arbeidsongeschiktheid?"
Uw huisarts mag dit voorschrijven

Mag een begeleider mee?
Begeleiding mag alleen als het strikt noodzakelijk is. De begeleider dient steeds de voorzorgsmaatregelen in het ziekenhuis te volgen.

Moet ik een attest kunnen voorleggen als de politie controleert bij vervoer van een zieke?
Mantelzorgers en patiënten die naar het ziekenhuis komen moeten tot op vandaag geen attest voorleggen. Indien ze bij controle gestopt worden is het voldoende uit te leggen dat het gaat om een essentiële verplaatsing.
Indien u een afspraak hebt voor een behandeling, onderzoek of consultatie in het ziekenhuis, kan u uw afsprakenkaart/brief in de auto laten liggen en tonen zo nodig.
We vragen wel dat iedereen zich aan de officiële richtlijnen houdt.

Hoe geraak ik aan mijn voorschriften van de specialist?
Mogelijk hebt u (tijdens een telefonische consultatie) voorschriften gevraagd en/of gekregen van uw specialist. Sinds de COVID-19 coronacrisis is het niet meer nodig om met het afgedrukte papier naar de apotheek te gaan. U dient wel te beschikken over de unieke code van het elektronisch voorschrift. Deze code kunt u terugvinden via het overheidsportaal www.mijngezondheid.be. Onder het symbool voor medicatie (een pil) ziet u de link "Openstaande medicatie voorschriften". Via deze link kunt u zich aanmelden in uw persoonlijk dossier. Hiervoor dient u wel te beschikken over een e-ID kaartlezer of de app "Itsme". Na op deze manier in te loggen, hebt u zicht op uw openstaande medicatievoorschriften. De code die u nodig heeft voor uw apotheker staat daar eveneens (bvb: BDP1KE46COEF). Indien u niet beschikt over internet of een e-ID-lezer/itsme, kunnen wij desnoods het voorschrift nog steeds per post opsturen.

Hoe kan ik mijn ziekenbriefje laten verlengen?
U kunt hiervoor uw huisarts contacteren.