09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Radiotherapie

Radiotherapie is de behandeling van kwaadaardige gezwellen met behulp van straling. De straling gebeurt altijd plaatselijk en treft zowel gezonde cellen als kankercellen. Kankercellen verdragen bestraling echter veel minder goed dan gezonde cellen. Als de bestraling succesvol is, gaan alle kankercellen uiteindelijk dood. De omringende gezonde cellen zullen zich na verloop van tijd herstellen.

Voorbereiding op bestraling
Een onderzoek onder de scanner is nodig voor de exacte plaatsbepaling en het berekenen van de benodigde dosis bestraling.

De bestralingen
De totale benodigde dosis straling kan niet in één keer worden gegeven. De behandeling wordt daarom gespreid over een langere periode, waarbij meestal vier à vijf keer per week een deel van de dosis gegeven wordt.

Bijwerkingen
De reacties van het lichaam op radiotherapie hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Algemene reacties zijn vermoeidheid en minder eetlust. U kan eventuele ongemakken het best met uw arts bespreken.

Na de bestralingen
Als u het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak voor een evaluatie-onderzoek.

Contact
Heeft u thuis vragen of stellen zich onverwacht problemen, neem dan gerust contact met ons op. U kun ons bereiken op het nummer 09 224 66 20.

Laatste update 31/12/2017 - team radiotherapie, oncologie en hematologie