Fertiliteit

09 224 60 92
straat 7
09 224 55 42
Medisch centrum Aalter
09 224 62 62
Medisch centrum Lochristi
09 224 66 02 (fax)
fertiliteit@azstlucas.beMaak online een afspraak
Fertiliteit

Op deze pagina

Koppels met vruchtbaarheidsproblemen kunnen terecht in ons fertiliteitscentrum.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde gynaecologen, vroedvrouwen, laboranten en psychologen. We bieden het volledige gamma van vruchtbaarheidsbevorderende technieken:

  • ovulatie inductie (hormonale stimulatie)
  • kunstmatige inseminatie met partnersperma (IUI)
  • kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID)
  • in vitro fertilisatie (IVF)
  • intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI)
  • testis biopsie of epididymaire sperma aspiratie (MESA/TESE)
  • laser-assisted hatching (AH) (bevordering van de innesteling)
  • invriezen en bewaren van eicellen, zaadcellen en/of embryo's
  • preïmplantatie genetisch onderzoek op embryo's (aneuploidie screening (PGD-AS)
  • eiceldonatie

We bieden geen geslachtsselectie aan om niet-medische redenen.

Hoe werken we?

Ambulante procedures

Meestal zorgt de algemeen gynaecoloog voor de onderzoeken die nodig zijn om de oorzaak te achterhalen van een vruchtbaarheidsprobleem. Hij/zij staat tot op zekere hoogte ook in voor de behandeling. Wanneer meer geavanceerde technieken noodzakelijk zijn, kan er een beroep gedaan worden op het fertiliteitcentrum. Er werken vier artsen in het centrum: dr. Tom Coetsier, dr. Jeroen De Smet, dr. Isabelle Meire en dr. Nele Van Renterghem. Zij zijn gespecialiseerd in vruchtbaarheidsonderzoek en -behandeling en werken in teamverband.

De arts waarmee je het eerste gesprek hebt, blijft de eindverantwoordelijke van jouw dossier. Je neemt best een afspraak bij diezelfde arts als je het beleid opnieuw wil bespreken. Voor de verschillende technische tussenstappen in de behandeling zoals echografie, inseminatie, eicelpunctie of embryoterugplaatsing is een weekschema voorzien waarin elk van de teamleden een rol speelt, zodat de permanentie gewaarborgd blijft. Dit maakt dat je tijdens de loop van de behandeling hoogstwaarschijnlijk elk van de drie teamleden zult ontmoeten. De gegevens van je dossier zijn voor de drie collega’s gynaecologen elektronisch toegankelijk, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het goed doorkomen van gegevens. Ook voor de embryoterugplaatsing die in het UZ Gent plaatsvindt, zul je één van onze vier gynaecologen terugzien.

Ziekenhuisprocedures

De eicelpunctie is de enige stap in de IVF-behandeling waarvoor een korte ziekenhuisopname van een halve dag vereist is. Dit gebeurt in de operatiezaal. Voor de IVF-procedure en de embryoterugplaatsing maken we gebruik van de diensten van het IVF-laboratorium in het UZ Gent. Hiervoor worden de eicellen in een speciaal ontwikkelde transportbox getransporteerd. Het universitair IVF-laboratorium van Gent is met meer dan 2000 IVF-cycli per jaar het tweede grootste in België. Het actuele succespercentage schommelt rond de 35% per cyclus.

De samenwerking van AZ Sint-Lucas met het universitair laboratorium combineert de voordelen van een laboratorium met maximale expertise met de voordelen van persoonlijkheid in opvolging eigen aan een perifeer en privaat ziekenhuis.

Begeleiding tijdens de behandeling

Wij garanderen je dat tijdens de hele behandeling voldoende aandacht besteed wordt aan zowel de medische-technische als aan de menselijke en gevoelsmatige aspecten. Tijdens de behandeling kun je voor alle vragen en bijstand niet alleen terecht bij één van de gynaecologen, maar ook bij onze gespecialiseerde vroedvrouwen en psychologen.

Wachtlijst

In ons centrum bestaat er geen wachtlijst voor vruchtbaarheidsbehandelingen, met als enige uitzondering de preïmplantatie diagnostiek (PGD-AS), met een wachtlijst van ongeveer zes maanden.

Een afspraak voor een eerste gesprek kan in de regel binnen een maand gegeven worden.

Patiëntenvereniging

De dienst fertiliteit werkt samen met twee patiëntenverenigingen: Freya en De Verdwaalde Ooievaar. Op die manier kunnen patiënten op een discrete manier in contact komen met lotgenoten. In onze wachtzaal vind je regelmatig flyers of posters om evenementen aan te kondigen.

De Verdwaalde Ooievaar is een vereniging voor wensouders en professionelen rond het thema (onvervulde) kinderwens. Zij bieden informatie en steun en via hun forum en activiteiten kan je in contact komen met lotgenoten zodat je voelt dat je niet alleen staat.

De Verdwaalde Ooievaar

Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya is een Nederlandse patiëntenvereniging die informatie en een luisterend oor biedt.

Freya
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 13-april-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by