09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Onderzoeken

Welke onderzoeken worden meest gebruikt?

 

Endoscopie

  • Een colonoscopie is een onderzoek waarbij de dikke darm en het laatste stukje dundarm met een camera in beeld kunnen worden gebracht. Bij deze procedure wordt een flexibel buisje met camera via de aars (na een darmspoeling) in de darm ingebracht en kunnen zo nodig ook weefselfragmenten (biopsies) voor microscopisch onderzoek worden afgenomen. Dit onderzoek gebeurt meestal onder volledige verdoving en is nog steeds de gouden standaard voor het vaststellen of bevestigen van IBD. Ook de ernst en uitgebreidheid van de aantasting kan hiermee worden ingeschat.
ibd gent
 
  • Een gastroscopie wordt soms bij patiënten met de ziekte van Crohn uitgevoerd om eventuele aantasting van slokdarm, maag of twaalfvingerige darm aan te tonen. Bij dit onderzoek wordt de camera na verdoving van de keel via de mond ingebracht. 
ibd gent
 
Top 
 
 

Calprotectine
Via de stoelgang kan makkelijk het eiwit calprotectine worden gemeten. Dit eiwit stijgt bij actieve darmontsteking en kan dus handig zijn om bij klachten een actieve Crohn of colitis te onderscheiden van “banale” prikkelbare darmklachten en dit zonder telkens een colonoscopie te moeten uitvoeren.

Top

 

CT- en MRI-scan
De dunne darm is ongeveer 4 meter lang en kan met endoscopie niet goed worden benaderd. Via CT of MRI enterografie kan de dunne darm volledig in beeld worden gebracht en hierbij zien we makkelijk ontsteking, vernauwingen, fistels of abcessen. Voor dit onderzoek via scan moet net voor de procedure op de dienst radiologie een bepaalde hoeveelheid vloeistof worden gedronken om de dunne darm mooi te ontplooien om ideale beeldjes te bekomen.

ibd gent

Top

Laatste update 31/03/2018 - team maag-, darm- en leverziekten