09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Reizen met IBD

Veel patiënten met IBD hebben schrik om op reis te gaan, met name om ter plaatse geconfronteerd te worden met een opstoot van hun ziekte. Reizen met IBD is nochtans perfect mogelijk, ook naar verre bestemmingen.

Goede hand-en lichaamshygiëne is uiteraard steeds belangrijk. Frequent wassen van handen met zeep, zeker voor het koken, eten en na toiletbezoek is aangeraden.

Let op met voeding en dranken. Rauwe of onvoldoende gebakken vis of vlees worden best vermeden, net zoals voedsel dat lang op kamertemperatuur bewaard werd. Verkies steeds flessenwater.

Voorzie voldoende medicatie voor de volledige trip, en neem bij reizen naar afgelegen gebieden best ook “nood”medicatie mee om een eventuele opstoot te behandelen (bv. cortisonepreparaten). Bespreek dit met uw behandelende gastro-enteroloog. Bij een acute waterige diarree zonder koorts en bloedverlies kan Imodium worden ingenomen om de stoelgangsfrequentie te verminderen. Het heeft wel geen invloed op de genezing zelf.

Vaak wordt geadviseerd om antibiotica mee te nemen voor reizigersdiarree. Dit kan dan aangewezen zijn in geval bij diarree met bijmenging van bloed of etterig slijm, koorts en hevige krampen.

Vaccinatie voor hepatitis A wordt aangeraden bij frequent reizen, zeker bij verplaatsingen naar gebieden waar deze ziekte frequent voorkomt.

Levende vaccins zoals voor gele koorts mogen niet gegeven worden aan patiënten onder immuunonderdrukkende medicatie! Gele koorts is een ziekte waarvoor vaccinatie in sommige “tropische” landen verplicht of sterk aangeraden is. Vaccinatie voor gele koorts kan enkel gebeuren na staken van de medicatie gedurende 3 maanden. Heropstarten van de onderhoudsbehandeling moet dan ook nadien nog met 3 weken uitgesteld worden. Bespreek zeker eerst met uw arts of dit mogelijk is! Gemakkelijker is om reizen naar deze gebieden zo mogelijk te vermijden, zeker als er een hoog risico bestaat op een nieuwe opstoot van IBD.

ibd gent

Laatste update 31/03/2018 - team maag-, darm- en leverziekten