09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Team

Welkom op de website van de IBD-kliniek Sint-Lucas.
IBD is de afkorting van “Inflammatory Bowel Disease”, ofwel Inflammatoire darmziekten zoals de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Binnen ons ziekenhuis waren we al langer bezig met inflammatoire darmziekten, maar ondertussen hebben we een lokaal expertisecentrum voor IBD uitgebouwd. In onze IBD-kliniek Sint-Lucas werken 3 artsen met bijzondere expertise op vlak van inflammatoir darmlijden. Daarnaast beschikken we in ons team ook over een voltijdse IBD-verpleegkundige. 

 

Artsen

ibd gent

vlnr: dr. Beatrijs Strubbe, prof. dr. Harald Peeters, dr. Denis Marichal.

Onze artsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze complexe, chronische aandoeningen en werken nauw samen met collega’s van andere medische disciplines zoals chirurgie, dermatologie en reumatologie.

 

IBD-verpleegkundige

IBD-verpleegkundige Sophie Claeys is een contact- en vertrouwenspersoon voor onze IBD-patiënten. Ze is makkelijk bereikbaar via telefoon of e-mail en gespecialiseerd in het begeleiden en coachen van patiënten met inflammatoir darmlijden. Ze geeft aanvullende uitleg bij diagnose, opstarten van nieuwe medicatie, reizen, zwangerschap, … Ondanks een onderhoudsbehandeling kunnen patiënten soms toch nog een acute opstoot doormaken. Ook op dat moment is de IBD-verpleegkundige een vast aanspreekpunt. Voor alle praktische vragen, attesten, of gewoon een goed gesprek… kunnen onze patiënten steeds bij haar terecht.


Diëtiste

Bij patiënten met IBD is het meestal niet nodig om een bepaald dieet te volgen. Toch raden we sterk aan om gezond en gevarieerd te eten volgens de principes van de voedingsdriehoek. Vaak worden bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen. Dit is heel persoonlijk. Het is dan beter deze voedingsmiddelen te vermijden. Tijdens een opstoot kan het toch nodig zijn om het voedingspatroon aan te passen in functie van eventuele complicaties of klachten. Voor extra vragen omtrent voeding, praktische tips en het vinden van een aangepast voedingspatroon kan een consultatie worden voorzien bij onze diëtiste Valérie Wandels.

 

Artsen