09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Zwangerschap en borstvoeding

IBD patiënten kunnen zeker zwanger worden. Wel is het belangrijk dat de zwangerschap “gepland” wordt op moment dat de ziekte rustig is en dat de zwangerschapswens met de behandelend gastro-enteroloog wordt besproken.

De vruchtbaarheid is niet lager bij Crohn of colitis ulcerosa patiënten in remissie (ziekte in rust). Er is ook geen verminderde vruchtbaarheid door inname van medicatie voor deze chronische aandoeningen. Bij actieve IBD, perianale ziekte en voorgeschiedenis van chirurgische ingrepen kan er wel een gedaalde vruchtbaarheid zijn.

In geval van zwangerschapswens wordt best enkele weken op voorhand gestart met een voldoende hoge dosis foliumzuur.

Belangrijk is dat de bevruchting gebeurt op moment dat de ziekte goed onder controle is, en dat de ziekte dan ook in remissie blijft tijdens de verdere zwangerschap. Deze 2 cruciale factoren doen het risico op miskraam, vroeggeboorte en laag geboortegewicht afnemen. Als de ziekte onder controle is op moment van bevruchting, neemt het risico op nieuwe opstoten van Crohn of colitis tijdens de zwangerschap duidelijk af. Heel belangrijk is dus dat de onderhoudsmedicatie niet zomaar gestopt wordt bij een zwangerschapswens of tijdens de zwangerschap.

Meestal is een gewone vaginale bevalling mogelijk. Keizersnede lijkt aangewezen bij actieve peri-anale ziekte (fistels/abcessen) of endeldarmaantasting, en vaak ook bij patiënten met ileo-anale pouch.

ibd gent

Medicatie tijdens de zwangerschap

Mesalazine, cortisonepreparaten en Imuran (azathioprine) kunnen ingenomen/doorgenomen worden tijdens de zwangerschap.

Indien mogelijk, dus bij ziekte in rust, wordt anti-TNF (Remicade, Remsima, Inflectra, Humira, Simponi) gestopt rond 24 weken zwangerschap, omdat de medicatie dan via de moederkoek tot bij de foetus zou kunnen komen. Indien de ziekte niet in remissie is, kan het aangewezen zijn om anti-TNF medicatie toch verder te geven gedurende de volledige zwangerschap. Belangrijk is dat de baby dan de eerste 6 maanden niet gevaccineerd wordt met levende vaccins (bv. Rotavirus), gezien het immuunsysteem bij de baby dan vermoedelijk toch wat onderdrukt is. Niet-levende vaccins stellen geen probleem.

Over de anti-adhesiemolecules (Entyvio) zijn er weinig gegevens over veiligheid tijdens de zwangerschap. Vermoedelijk is deze medicatie veilig doch moet nog met verdere studies worden aangetoond. Over Stelara (net op de markt verschenen) zijn er momenteel nog geen gegevens over zwangerschap beschikbaar.

Methotrexaat (Ledertrexaat) en Thalidomide zijn absoluut tegenaangewezen bij een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap!! Deze medicatie dient minstens 3 maand op voorhand gestopt te worden bij een zwangerschapswens. Dit geldt ook voor mannen met een vaderschapswens!


Overzichtstabel over de veiligheid van geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding (volgens de ECCO richtlijnen).
ECCO: European Crohn and colitis organisation

GeneesmiddelZwangerschapBorstvoeding
Mesalazine/Sulfasalazine
Bv. Pentasa, Colitofalk, Claversal, Salazopyrine
Laag risico Laag risico
Cortisonepreparaten
Bv. Medrol, prednisolone, Clipper, Entocort, Budenofalk
Laag risico

Laag risico
(niet innemen 4 uur voor borstvoeding)

Imuran (azathioprine) of 
Puri-Nethol
(6-mercaptopurine)

Laag risico
(weinig gegevens over Puri-Nethol)

Laag risico

Anti-TNF
Bv. Remicade/Remsima/inflectra (infliximab),
Humira (adalimumab), Simponi (golimumab) 

Laag risico
(bij voorkeur stop rond week 24 in geval van
ziekte onder controle)

Vermoedelijk laag risico 
Entyvio (vedolizumab)

Geen gegevens

Geen gegevens
Stelara (ustekinumab) Geen gegevens Geen gegevens
Methotrexate (ledertrexaat) NIET! NIET!
Antibiotica zoals
Flagyl
(metronidazole)
Tavanic (levofloxacine)  
Vermijd eerste trimester NIET!

Laatste update 31/03/2018 - team maag-, darm- en leverziekten