09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Het plaatsen van een knieprothese

Bij het begin van de ingreep wordt antibiotica toegediend om de kans op infecties te verkleinen. De huid van de knie, onderbeen en bovenbeen worden ontsmet en met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede aangebracht aan de voorkant van het been, over de knie. Het gewrichtskapsel wordt geopend en de gewrichtsvlakken worden verwijderd. De uiteinden van het dijbeen en van het scheenbeen worden voorzien van een nieuwe oppervlakte. De knieschijf krijgt niet altijd een nieuwe laag. 

Elke knieprothese bestaat uit meerdere delen:

  1. Het femorale deel vormt het nieuwe oppervlak van het dijbeen en is gemaakt van een metaallegering.
  2. Hoewel de knieschijf niet altijd een nieuwe laag krijgt, vervangt het knieschijfdeel de onderkant van de knieschijf en wrijft tegen het dijbeen. Het knieschijfdeel is helemaal van kunststof.
  3. Het onderbeengedeelte is tweedelig en bestaat uit een metalen vlak dat aan het bot wordt bevestigd en een kunststof inzetstuk (poly-ethyleen of PE) voor een glad oppervlak waar het dijbeen overheen 

Juist voor het sluiten van de wonde wordt er een inspuiting met verdoving in het kniegewricht gegeven. In tegenstelling tot wat vele mensen zich voorstellen wordt dus bij een knieprothese uw eigen knie niet echt verwijderd, maar enkel de uiteinden van het boven- en onderbeen worden een beetje aangepast, zodat de kap op het bovenbeen en het plateau op het onderbeen kunnen geplaatst worden. Daarna wordt de operatiewonde gesloten.

Bij het plaatsen van een knieprothese wordt er ook voor gezorgd dat eventuele asafwijkingen van het lidmaat (O-been of X-been) worden gecorrigeerd, zodat terug een recht been wordt verkregen met een goede stabiliteit van de knie. De moderne prothesen benaderen heel dicht de natuurlijke anatomie en biomechanica.

totale knieprothese

Gedeeltelijke knieprothese

Bij knieartrose wordt niet altijd het volledige gewricht vervangen. Men spreekt dan van een gedeeltelijke knieprothese:

  • Unicondylaire knieprothese: Alleen het binnenste of buitenste deel van de knie wordt vervangen.
  • Patellofemorale prothese: Enkel de bekleding van de knieschijf en contactgroeve wordt vervangen.

Als u voor een gedeeltelijke prothese in aanmerking komt, zal dit op de consultatie bij de arts worden meegedeeld.

gedeeltelijke knieprothese

Laatste update 20/12/2016  - team orthopedie