09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

PET/CT-centrum Marie Curie

 

Wat is een PET/CT-scan?

Bij een PET-onderzoek wordt een licht radioactieve speurstof ingespoten. Deze speurstof laat toe de stofwisseling in weefsels en organen in uw lichaam in kaart te brengen. Meestal wordt als speurstof een licht radioactieve variant van suiker gebruikt. Cellen die een sterk verstoorde stofwisseling hebben, geven een verhoogd signaal af, zichtbaar op een PET-scan. Dit laat toe ontstekingen, infecties en tumoren op te sporen. Meestal scannen we daarom het hele lichaam.

Soms zijn we op zoek naar afwijkingen in de stofwisseling van de hersenen en scannen we enkel het hoofd. Vaak wordt aanvullend een CT-scan verricht. Dit gebeurt gelijktijdig met de PET-scan. Een CT-scan kan structurele afwijkingen opsporen in weefsels en organen. Tijdens het CT-gedeelte gebruiken we vaak jodiumhoudende contrastvloeistof.

Top

 

Hoe bereidt u zich voor?

12 uur vooraf
• Vermijd lichamelijke inspanningen.
• Vermijd koude.

6 uur vooraf
• Zorg dat u nuchter bent! Nuttig geen eten, snoep of gesuikerde dranken.
• Drink minstens 0,5 liter water.
• Gebruik geen kauwgom of nicotine.

Hebt u suikerziekte?
Blijf nuchter gedurende 6 uur voor uw afspraak en gelieve de dag van het onderzoek geen insuline te spuiten. Indien u een insulinepomp hebt, laat u die op de nachtstand staan tot aan het onderzoek. Uw andere geneesmiddelen mag u naar gewoonte innemen, behalve Metformine, Glucophage of Metformax. Deze pillen neemt u niet in de dag vóór en de dag van het onderzoek. U brengt best iets mee om te eten na het onderzoek.

Komt u voor een hersenonderzoek?
Mogelijk vraagt uw aanvragende arts een aantal geneesmiddelen (angstremmers, slaapmiddelen, antidepressiva,...) niet in te nemen die dag.

Komt u voor een onderzoek met betrekking tot uw hart? 
Voor een optimale beoordeling van het onderzoek is een specifieke voorbereiding aangewezen. Uw aanvragende arts zal u hierover informeren. Neem bij vragen gerust contact op met het PET/CT-centrum.

Op de afspraak zelf
• Laat u niet vergezellen door zwangere vrouwen of door kinderen.
• Laat juwelen, piercings ... thuis.
• Draag warme kledij, bij voorkeur zonder metaal (knoopjes, rits…).

Top

 

Verloop van het onderzoek

U meldt zich aan op het uur van uw afspraak in het PET/CT-centrum. Voor een goed verloop van het onderzoek is het essentieel dat u op tijd komt! U bezorgt uw identiteitskaart en eventueel ingevuld aanvraagformulier aan het onthaal van het centrum. In de wachtzaal dient u een vragenlijst in te vullen. U brengt best een overzicht mee van de geneesmiddelen die u gebruikt.

De verpleegkundige zal u ophalen in de wachtzaal bij de start van het onderzoek. Vanaf dit moment wordt familie verzocht in de wachtzaal te blijven of even naar de cafetaria te gaan (het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur). Jas, handtas, telefoon, tablet etc. moet u achterlaten in een u toegewezen locker. Deze blijft afgesloten tijdens het volledige verloop van het onderzoek.

Het onderzoek start in de voorbereidingsruimte waar de verpleegkundige uw suikerspiegel controleert door een prikje in de vingertop, de vragenlijst met u overloopt en een infuus plaatst in de elleboogplooi. Stel eventuele vragen op dit moment!

Nadien wordt u naar een individuele voorbereidingskamer gebracht. Hier krijgt u de licht radioactieve speurstof toegediend via het infuus. De kans op nevenwerkingen hiervan is uiterst laag. Hierna is het belangrijk dat u gedurende 1 uur rust. Het infuus geeft u intussen extra vocht. Na de wachttijd van 1 uur vragen wij u te plassen en begeleiden wij u naar de PET/CT-camera. De PET/CT-scan zelf duurt ongeveer 20 minuten. U wordt niet in een tunnel geplaatst. De meeste patiënten met claustrofobie verdragen het onderzoek goed. Vaak wordt tijdens het CT-gedeelte van de scan jodiumhoudende contrastvloeistof ingespoten langs het infuus. Dit kan een kortdurende eigenaardige gewaarwording geven (warmtegevoel, misselijk ...). Indien u in het verleden overgevoelig bent gebleken aan dergelijke contrastvloeistof, moet u uw verwijzende arts en de medewerkers van het PET/CT-centrum hiervan op voorhand verwittigen.

Top

 

Na het onderzoek

Na een korte observatie mag u het ziekenhuis verlaten. U mag opnieuw eten en drinken. U drinkt bij voorkeur minstens 0,5 liter water na het onderzoek. U mag zelf met de auto naar huis rijden. Indien u erg angstig bent of komt voor een gezwel in mond, keel of hals, geven wij soms een kalmeermiddel. In dat geval mag u geen voertuig besturen.

In het PET/CT-centrum werken artsen van AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn, AZ Alma, Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze. Wij zorgen ervoor dat uw resultaten naar uw behandelende arts gestuurd worden.

Top

 

Checklist

• Eet 6 uur voorafgaand van uw afspraak niets. U mag enkel water drinken.
• Draag losse, maar warme kledij.
• Laat sieraden thuis.
• Breng uw medicatielijst mee.

Contacteer ons vooraf indien u ...
• mogelijk zwanger bent of borstvoeding geeft,
• erg angstig bent,
• moeilijk te regelen suikerziekte hebt,
• vroeger ernstige bijwerkingen had door jodiumhoudende contrastvloeistof,
• verhinderd bent. Zo voorkomt u een administratieve kost.

Top

 

Meer lezen? 

Lees de uitgebreide informatie in de brochure. 

Of bezoek de website op www.petctmariecurie.be

Top

Laatste update 25/07/2017 - dienst nucleaire geneeskunde