09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Blaasoperaties

Wat is de blaas?

De urineblaas is min of meer bolvormig en bevindt zich, aan het eind van de twee urineleiders, onderaan de buik, achter het schaambeen. Vol kan de blaas gemiddeld zo’n 400 ml urine bevatten. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal.

De beide urineleiders komen langs de zijkant de blaas binnen. Ze lopen eigenlijk schuin door de blaaswand heen, zodat ze als de blaas voller wordt een beetje platgedrukt worden. Op die manier wordt een soort ventiel (= klep, afsluiting) gevormd dat verhindert dat urine kan terugstromen naar de nier.

De blaas is een relatief simpel orgaan. De urine, die door de nieren wordt geproduceerd, wordt via de urineleiders naar de blaas getransporteerd om daar tijdelijk te worden opgeslagen.
Een tweede belangrijke functie van de blaas is het uitdrijven van de urine. Om dit vlot te laten gebeuren is de blaaswand voorzien van een spierlaag die in staat is zichzelf tot een klein balletje samen te knijpen. Vervolgens wordt de urine via de plasbuis uit de blaas verwijderd.

De urinewegen zijn vanaf de nierkelk tot en met de plasbuis aan de binnenzijde bekleed met slijmvlies, het urotheelweefsel. Dit type slijmvlies komt alleen in de urinewegen voor. Het wordt ook nog overgangsepitheel genoemd. De blaaswand bestaat verder uit verschillende spierlagen.
Aan de buitenkant van de blaas bevinden zich een vetlaagje en enkele lymfevaten.
In de blaas komen verschillende soorten cellen voor waaruit een aantal typen blaastumoren kunnen ontstaan.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek