09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

De eerste dagen na de operatie

  • Uw behandelende arts komt langs en zal beslissen of de continue spoeling mag stoppen en het infuus in uw arm eruit mag of niet. De blaassonde blijft zeker nog 1 dag ter plaatse. Als het spoelsysteem gestopt wordt, zal men u vragen om zeker voldoende te drinken, minstens 2 flessen water per dag.
  • Op de tweede dag na de operatie zal de arts oordelen of de blaassonde kan verwijderd worden. In dit geval zal u gevraagd worden om telkens in een maatbeker te plassen en de hoeveelheid te noteren op een daartoe voorzien formulier. Het is mogelijk dat het plassen de eerste maal branderig aanvoelt of dat u niet snel genoeg op het toilet bent waarbij u de urine spontaan verliest. Dit is normaal, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken; dit zal spontaan verdwijnen. Er wordt steeds aangepast opvangmateriaal voorzien.
  • De derde dag na de operatie zal de arts beslissen of u naar huis kunt. Dit hangt af van het feit of u voldoende kan plassen en de urine niet meer te bloederig is.
    Wacht steeds op de verpleegkundige voor u naar huis gaat. Zij plant voor u nog een afspraak bij de dokter ter controle. U krijgt ook een ontslagbrief mee waarop nuttige instructies instaan.
  • Enkele tips: zware inspanningen, fietsen en seksuele betrekkingen mogen niet gedurende 6 weken. Vermijd teveel koffie, pikante voeding en overmatig gebruik van alcohol.
    Na een operatie bestaat er een aanzienlijke kans (60 tot 70%) dat de tumor binnen één jaar terugkeert. Dit noemt men een recidief. Hoe kwaadaardiger de tumor, hoe meer kans op een recidief. Om deze kans te verkleinen, kan voor een aantal patiënten een bijkomende behandeling noodzakelijk zijn. Meestal bestaat een dergelijke behandeling uit het spoelen van de blaas met medicijnen. Na een blaasspoeling keert de tumor dikwijls niet meer terug of duurt het langer voordat deze terugkeert.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek