09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Leven met een urostoma

 • Vochtinname: het is belangrijk dat de patiënt 2 liter water per dag drinkt . De aanwezigheid van vlokjes in de urine is normaal, omdat het stukje darm waaruit de stoma bestaat blijvend darmslijmen produceert.
 • Voeding: sommige voedingsstoffen en geneesmiddelen kunnen invloed hebben op de geur en de kleur van de urine (bv. asperges, vis, rode biet en sommige antibiotica). Het lichaamsgewicht wordt het best op peil gehouden.
 • Seksualiteit en vruchtbaarheid: de patiënt zal zijn onmacht, verdriet of pijn moeten verwerken. Een stoma kan spanningen geven in de seksuele relatie. Onzekerheid over het opvangzakje kan het ongedwongen vrijen belemmeren. Bovendien kan bij mannen die een dergelijke operatie ondergaan hebben, erectiestoornissen optreden. Bij het verwijderen van de blaas kunnen immers de zenuwen naar de geslachtsdelen beschadigd worden. Bij de vrouw kunnen de zenuwen, die ervoor zorgen dat de vagina bevochtigd wordt, beschadigd zijn. Het verwijderen van baarmoeder en eierstokken, heeft effect op de vruchtbaarheid, voortplanting en hormoonhuishouding van de vrouw. Het is dus belangrijk dat dit alles op voorhand met de arts besproken wordt. Ontstaan er na de operatie problemen op dit gebied, bespreek dit dan zeker met uw arts, die u zo nodig andere deskundigen kan adviseren.
 • Werksituatie: normaal kan u 6 weken na de operatie opnieuw gaan werken. Dit wordt ook op voorhand besproken met uw arts.
 • Hygiëne: u kunt gerust een douche nemen zonder opvangzakje. Gebruik steeds een neutrale zeep en zeker geen badolie, dit kan het kleven van het plaatje bemoeilijken.
 • Kleding: u kunt zich zoals voorheen kleden. Wel moet u erop letten dat het urostomazakje niet belemmerd of afgesnoerd wordt.
 • Werken in de tuin kan opnieuw, doch spitten en zwaar heffen kan u beter aan iemand anders overlaten.
 • Sport: u kunt sporten, als het niet gaat om zware fysieke inspanningen. Zwemmen kan ook, er zijn kleine opvangzakjes in de handel die gedurende de duur van een zwembeurt kunnen aangebracht worden.
 • Reizen: wanneer u op reis gaat, neemt u best voldoende stomamateriaal mee van thuis. Zorg ervoor dat u dit steeds bij heeft in uw handbagage. Als u naar een warm land reist, moet u de plaatjes koel kunnen bewaren.
 • Autogordel: het is veiliger steeds uw autogordel om te doen, dit is niet hinderlijk voor uw stoma.
 • Zelfhulpgroepen: er bestaan verenigingen van en voor stomadragers. Zij organiseren namiddagen waarop nieuwe technieken en materialen aan bod komen. Zij bieden alsook onderlinge steun en raadgeving. Ook terugbetaling van materiaal komt hier aan bod. De verpleegkundige zal u hierover de nodige informatie geven.
 

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek