09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Incontinentie bij de man

Hoewel minder frequent als bij de vrouw, lijdt 5% van de mannen aan urineverlies.

  • Onder hen heeft 80% last van drangincontinentie of nadruppelen. Vaak is de oorzaak niet gekend. Nadruppelen ontstaat door het blijven staan van urine in het plaskanaal. Deze ontstaat door uitzetting van de plasbuis of door een vermindering van de plasstraal ofwel door het slecht functioneren van blaas en/of bekkenbodem.
    Hoewel er bij nadruppelen maar enkele druppels verloren gaan, leidt dit tot vlekken op de bovenkledij, urinegeur en veel schaamtegevoel.
  • Inspanningsgebonden urineverlies komt bij de man maar voor bij 10% van de incontinente mannen. Het betreft urineverlies ten gevolge van aangeboren afwijkingen van de sluitspier en schade aan het zenuwstelsel van de sfincter (=sluitspier), een oorzaak als na prostaatheelkunde is eerder zeldzaam.

In de eerste plaats zullen ontstaansmechanismen van urine incontinentie moeten worden onderzocht vooraleer blind behandelingen op te starten.
Een gesprek, een mictie- en incontinentielijst en een klinisch onderzoek zijn vereist. Het urodynamisch onderzoek staat centraal in de diagnose en laat toe te typeren en soms oorzaak aan te duiden.

 

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek