09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Nieroperaties

Wat zijn de nieren?

Een mens heeft twee nieren. Het zijn boonvormige organen die zich aan weerszijden van de wervelkolom en achter de buikholte bevinden. Ze liggen op de overgang van rug en zijde en worden gedeeltelijk door de onderste paar ribben bedekt. Als u met uw hand de ribben op de rug naar beneden afloopt, dan bent u bij de onderste rib ongeveer halverwege de nier beland.

De rechter nier ligt altijd wat lager dan de linker nier, omdat de lever de rechter nier wat naar beneden duwt. Links ligt de milt, een zeer bloedrijk orgaan van ongeveer 10 centimeter, boven tegen de nier aan. De milt is belangrijk voor het afweersysteem van ons lichaam en vormt een soort van bloedreservoir voor noodgevallen.

Als een soort kapje ligt op elk van beide nieren een bijnier. De bijnier heeft niets met urine te maken, maar maakt hormonen. Het is dus een klier, onder andere verantwoordelijk voor de productie van adrenaline, een hormoon dat het lichaam in staat stelt grote krachten te ontwikkelen, bijvoorbeeld bij hardlopen.

In verband met de functie van de nieren is een goede bloedvoorziening noodzakelijk. Daarom is elke nier met dikke bloedvaten verbonden die rechtstreeks op de grote bloedvaten van en naar het hart aansluiten. Om beschadiging te voorkomen, ligt elke nier in een bed van vetweefsel dat werkt als een soort schokdemper. Beide nieren worden verder tegen aanvallen van buitenaf beschermd door dikke spieren en door een aantal ribben aan de achterzijde, en de buikholte en buikspieren aan de voorzijde. Als bij een ongeval de nier toch beschadigd wordt, kan dat aanleiding geven tot hevige bloedingen.
 
Aan de binnenkant van de nier bevindt zich het nierbekken of pyelum, een klein reservoir voor de opvang van de door de nier geproduceerde urine. Vanuit het nierbekken loopt een buisje, de urineleider of ureter, van elke van beide nieren naar de blaas.
Het transport van urine via de urineleider gaat door knijpende spierbewegingen in de wand van het buisje, zodat de urine naar de blaas wordt geknepen. Aan het eind van de urineleider, bij de inmonding in de blaas, bevindt zich een soort ventiel, dat verhindert dat de urine vanuit de blaas weer terug kan stromen naar de nier.

 

Wat is de functie van de nieren?

De nieren zorgen ervoor dat een teveel aan water en afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd worden. In tegenstelling tot wat men soms denkt is het niet zo dat het water dat u drinkt direct naar de blaas gaat. Al het vocht dat u inslikt wordt via het darmkanaal opgenomen in het lichaam. Indien er teveel vocht aanwezig is in het lichaam, dan wordt dat via het bloed naar de nieren vervoerd en vervolgens als urine uitgescheiden.

De nieren fungeren als een soort zeef. Onder hoge druk wordt het bloed dat door de nieren stroomt, uitgeperst waarbij water en afvalstoffen worden verwijderd en als urine worden uitgescheiden.

De urineproductie gaat dag en nacht door, hoewel ’s nachts iets langzamer. Ook de schoonmaak gaat dus 24 uur per dag door. De nieren zijn zo efficiënt dat in minder dan één uur al het bloed in uw lichaam kan gereinigd worden.

Doordat er zoveel bloed door de nieren stroomt, is het orgaan uitermate geschikt om de bloeddruk in de gaten te houden. Als de bloeddruk te laag wordt, dan geeft de nier een hormoon af aan het bloed dat elders in het lichaam bepaalde mechanismen in het werk zet om de bloeddruk weer op te krikken.


Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek