09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Onderzoeken

Bloedonderzoek

Het is gebleken dat kankercellen in een teelbal bepaalde stoffen produceren die aan het bloed worden afgegeven. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd. Bij aanwezigheid van deze tumormerkstoffen in het bloed kan dit wijzen op teelbalkanker en/of uitzaaiingen. Bij gewoon bloedonderzoek worden deze stoffen niet opgemerkt: daarvoor is een speciaal onderzoek van het bloed nodig.

 

Operatief onderzoek

Om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van teelbalkanker is weefselonderzoek nodig. Hiervoor is het noodzakelijk dat de teelbal, de bijbal en de zaadstreng tijdens een operatie via de lies, uit de balzak worden verwijderd.

Deze organen worden onder de microscoop onderzocht door een patholoog. Het onderzoek wijst uit of er sprake is van teelbalkanker of niet.

Tevens wordt vastgesteld om welk type teelbalkanker het gaat: een seminoom, een niet-seminoom of een combinatie van de twee. Ook wordt de plaatselijke uitgebreidheid van de ziekte bepaald. Als de uroloog voor de operatie twijfelt of er sprake is van teelbalkanker, wordt tijdens de operatie het stukje weefsel onderzocht, terwijl de patiënt nog onder narcose is. Als er geen sprake is van kanker, wordt de operatie stopgezet.

Het verwijderen van een teelbal leidt niet tot vermindering van de geslachtsdrift en evenmin tot impotentie. Als één teelbal is verwijderd, blijft een man in staat kinderen te verwekken.
Medisch gezien gaat het om een betrekkelijk kleine operatie, maar emotioneel is het voor de patiënt een ingrijpende gebeurtenis.

Wanneer uit het voorgaande onderzoek is gebleken dat er sprake is van teelbalkanker, is onderzoek nodig om na te gaan of er elders in het lichaam uitzaaiingen zijn.

 

Echografie

CT-scan

RX Thorax

Botscan

 

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek