09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Vasectomie of sterilisatie bij de man

Onderbreking van de zaadleiders om zo te voorkomen dat er zaadcellen in de zaadlozing zitten. Deze ingreep gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

De arts maakt links en rechts een kleine insnede in de huid van de balzak, waarbij de zaadleiders worden vrijgemaakt. Van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd en de uiteinden worden afgebonden, waarna de wondjes weer gesloten worden met hechtingen.
Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar.

De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken.
Na tenminste 30 zaadlozingen, die u ongeveer 3 maanden na de ingreep moet hebben, zijn de zaadcellen meestal verdwenen. Na deze periode wordt het zaadmonster onderzocht. Dit onderzoek is essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. Het zaadmonster moet u enkele uren na de zaadlozing inleveren in een daartoe voorzien potje. De uitslag krijgt u van uw arts. Zijn er geen zaadcellen meer zichtbaar dan is de sterilisatie geslaagd en de behandeling ten einde. In dit geval kunt u stoppen met andere voorbehoedsmiddelen.

Vasectomie is in principe een definitieve ingreep. In voorkomende gevallen kan een sterilisatie wel eens ongedaan gemaakt worden. De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen, die nog steeds in de testikels gevormd worden, afgebroken door het lichaam. Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie uit voornamelijk prostaatvocht.

Vasectomie biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals aids). Daarom moet u blijven een condoom gebruiken.

 

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek