09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

De penis

In de penis bevinden zich 3 structuren: de plasbuis en 2 zwellichamen.

De plasbuis bevindt zich aan de onderkant en dient uiteraard om de urine af te voeren naar buiten. Ze eindigt op de eikel van de penis. De huid van de eikel is heel gevoelig en wordt beschermd door de voorhuid. De voorhuid is gemakkelijk naar achter te schuiven, hoewel dit op kinderleeftijd nogal eens moeilijk kan zijn. Aan de onderzijde van de voorhuid bevindt zich een riempje (frenulum) dat vanaf de voorhuid in de richting van de uitgang van de plasbuis loopt. Dit riempje kan tijdens een erectie pijnklachten geven doordat het te kort is.

De zwellichamen, lange cilindervormige structuren, bevinden zich aan de bovenkant. In deze cilinders bevindt zich bloed. Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe, zodat de cilinders gespannen geraken en zich oprichten.
Voor een goede bloedtoevoer lopen er diverse bloedvaten naar de zwellichamen toe, terwijl een netwerk van kleine zenuwtjes er voor zorgt dat tijdens een erectie de juiste bloedvaten open en dicht gaan.

De penis is met enkele stevige stukjes bindweefsel vastgemaakt aan het schaambeen zodat de penis in erectie meestal iets omhoog gericht is en enigszins stabiel.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek