09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Infectie of prostatitis

Bij een prostaatontsteking is er sprake van een infectie van het klierweefsel van de prostaat. Dit komt bijna altijd voort uit een eerdere blaasontsteking. Een prostaatontsteking geeft pijnklachten die op verschillende plaatsen kunnen voorkomen: ter hoogte van de penis, in de onderbuik, de liezen en de rug. Meestal een zeurende pijn, die even een paar dagen kan weg zijn. Ook kan er sprake zijn van vaker moeten plassen, niet lang de plas kunnen ophouden en branderigheid bij het plassen. Door de ontsteking van de prostaat kan de prostaat iets opzwellen, zodat het plassen wat moeilijker gaat en de urinestraal slapper wordt.

Soms heeft de patiënt hoge koorts, maar na een antibioticakuur zal de prostaat weer spontaan genezen. Het is noodzakelijk voldoende lang met antibiotica te behandelen, terwijl er ook voor moet gezorgd worden dat er veel wordt gedronken zodat men een voldoende grote hoeveelheid urine kan produceren om de blaas en de urinewegen geregeld schoon te spoelen.

Een prostatitis geeft geen hogere kans op prostaatkanker. Soms zijn er omstandigheden die de prostaatinfectie in de hand werken, nl. een vergrote prostaat of prostaatcysten: dit zijn met vocht gevulde holtes in het prostaatweefsel waar bacteriën, ondanks behandeling met antibiotica, kunnen overleven zodat de ontsteking blijft bestaan.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek