09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Prostaatkanker

Prostaatkanker is samen met longkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Bovendien wordt prostaatkanker vaak pas laat ontdekt doordat er in een vroeg stadium geen klachten zijn. Er is aangetoond dat mannen van negentig en ouder bijna altijd kankercellen in hun prostaat hebben; maar gelukkig groeit op oudere leeftijd prostaatkanker heel langzaam. Op jongere leeftijd is de langzame groei echter van minder voordeel, zodat vroegtijdig ingrijpen noodzakelijk is om uitzaaiing van de kankercellen in het lichaam te voorkomen.

Het is niet bekend waardoor prostaatkanker wordt veroorzaakt. Het wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking of door een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is zelfs zo dat de kankercellen meestal op een andere plaats in de prostaat zitten dan bij een goedaardige vergroting die meestal ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de rand van de prostaat ontstaat.

Prostaatkanker is dan ook over het algemeen vanuit de endeldarm goed te voelen door de dokter als een knobbel aan het oppervlak van de prostaat. Natuurlijk kan iemand wel én prostaatkanker én vergroting van de prostaat hebben, wat ertoe leidt dat men naar de dokter gaat wegens plasproblemen en dat er bij onderzoek tevens prostaatkanker wordt vastgesteld.

Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint, geeft de zwelling (tumor) pas laat in de ziekte aanleiding tot een verminderde straalkracht bij het plassen. Ook geeft het bijna nooit pijnklachten. De uitzaaiing van de kankercellen verloopt meestal via lymfeklieren, via de bloedvaten, of via beide. In het eerste geval worden de lymfeklieren in de omgeving van de prostaat vergroot, waarna de kankercellen weer verder in het lichaam worden verspreid. Bij verspreiding direct via de bloedvaten, maar ook via de lymfeklieren zullen de kankercellen uitzaaien naar de botten, vooral naar het bekken en de ruggenwervels.

 

Onderzoeken bij prostaatkanker

Behandelingen van prostaatkanker

 

Psychosociale ondersteuning bij prostaatkanker

Kanker en de behandeling ervan zijn ingrijpend en kunnen veranderingen teweeg brengen in heel wat levensgebieden. Naast de lichamelijke gevolgen vraagt kanker vaak ook een aanpassing op emotioneel, sociaal en relationeel vlak. In dit aanpassingsproces kunt u steeds bijgestaan worden door een begeleidingverpleegkundige en/of een oncopsycholoog.

Contactgegevens

Oncologisch Begeleidingsteam (OBT):

 
Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek