09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Radiotherapie

Bij uitwendige bestraling wordt het te behandelen weefsel (prostaat) van verschillende kanten bestraald. Dit betekent dat ook normaal, gezond weefsel kan beschadigd worden. De totale behandeling duurt 7 weken, waarbij in totaal 35 tot 40 dagelijkse bestralingen gegeven worden afhankelijk van de dosis.

Door de bestraling in zoveel keren te geven, wordt de kans op beschadiging van de gezonde weefsels verminderd. Er is geen opname in het ziekenhuis noodzakelijk, de behandeling vindt poliklinisch plaats. Meestal worden voor de bestraling via dagziekenhuis drie goudmerkertjes ingeplant. Dit gebeurt om de prostaat tijdens de bestraling radiografisch te kunnen volgen. Eventueel kan de bestraling gecombineerd worden met drie jaar hormonale behandeling. 

Nadelen:

  • U moet elke keer naar de bestralingsafdeling komen voor de behandeling.
  • Doordat ook gezonde weefsels bestraald worden, kunnen bijwerkingen optreden, zoals vermoeidheid, plasklachten, diarree en irritatie van het slijmvlies van de endeldarm. Hoewel deze klachten meestal enige tijd na de bestraling verdwijnen, kunnen soms één of meer klachten blijvend zijn.
  • De kans op impotentie is kleiner dan bij radicale prostatectomie, maar loopt na verloop van jaren toch op tot meer dan 40%. Ernstige complicaties worden zelden gezien.

Sommige mannen wordt aangeraden zich na hun prostaatoperatie te laten bestralen. Dit tweesporenbeleid is van toepassing wanneer men in het labo op het onderzochte weefsel kankercellen aantreft en een botscan uitzaaiingen elders in het lichaam uitsluit. Het is de bedoeling ontsnapte kankercelen te bestralen in de omgeving van de holte die prostaat heeft achtergelaten, voordat ze zich verder kunnen uitzaaien. Dit noemt men aanvullende radiotherapie.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek