09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Prostaatvergroting

Bij een aantal mannen kan in de loop van de jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat optreden, die niet altijd tot klachten leidt. Sommige mannen hebben een hele grote prostaat maar plassen prima, terwijl anderen met een slechts licht vergrote prostaat helemaal niet kunnen plassen.

Wanneer de prostaatvergroting wel klachten veroorzaakt, begint dit meestal met een verminderde straalkracht bij het plassen en duurt het langer tot de blaas leeg is. Dat komt doordat de vergrote prostaat, die immers om de plasbuis heen zit, de plasbuis kan dichtdrukken, waardoor de doorgang voor urine kleiner en de straal minder wordt. Doordat de vergrote prostaat de blaas begint te irriteren, moeten sommige mannen ook vaker plassen en soms meerdere malen per nacht het bed uit.

Gelukkig is de blaas, die uiteindelijk de spierkracht levert voor de urinestraal, in staat om in de loop van de jaren sterker te worden. Op een gegeven moment kan de blaas niet krachtiger meer worden en zal hij de strijd verliezen met de steeds meer in de weg zittende prostaat. Vanaf dit moment, wanneer de prostaat nog groter wordt, zal de blaas na het plassen niet meer helemaal leeg geraken. Er blijft steeds meer urine in de blaas achter, meestal zo langzaam dat het niet wordt opgemerkt. Tot het op een dag, meestal na een feestje (alcohol heeft een negatief effect op spierkracht in het algemeen, dus ook op de blaaskracht), opeens helemaal niet meer lukt om te plassen. Natuurlijk hoeft het niet zover te komen, omdat meer en meer mannen gelukkig op tijd bij de dokter komen met hun klachten.

Soms wordt de patiënt opgenomen omdat hij totaal niet meer kan plassen en moet er, als het plaatsen van een gewone sonde niet kan of mag, een suprapubische katheter geplaatst worden. Dit is een katheter die door de buikwand rechtstreeks in de blaas wordt geplaatst. Het plaatsen van deze sonde wordt uitgevoerd, omdat de patiënt gedurende lange tijd moet gesondeerd blijven, vb bij acute prostatitis of bij een urethrastrictuur (litteken t.h.v urethra).
Dit is veel comfortabeler voor de patiënt omdat hem de mogelijkheid wordt geboden om opnieuw zelf te plassen, en er is minder kans op infectie. Dit gebeurt steeds onder lokale verdoving en er moet steeds een volle blaas zijn.
De urine loopt rechtstreeks via de katheter af in een opvangsysteem, zoals vb een beenzak of er kan een speciaal voorzien ventiel gebruikt worden, wat de patiënt toelaat de katheter in zijn onderbroek op te rollen en dit te legen in het toilet.
De katheter kan tot 6 weken ter plaatse blijven en wordt indien nodig verwisseld.
De katheter kan verbonden worden aan een beenzak of een nachtzak, die elke 7 dagen worden ververst. De katheter wordt 3 keer per week ontsmet, bij ontslag krijgt u een verzorgingsformulier mee voor de thuisverpleegkundige.

 

Behandelingen

Terwijl vroeger voor prostaatvergroting alleen een operatieve oplossing voorhanden was, zijn er tegenwoordig meerdere behandelingen mogelijk.

 

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek