09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Open prostaatoperatie of prostactectomie volgens Millin

Tegenwoordig worden open prostaatoperaties vooral uitgevoerd bij zeer grote prostaten, waarbij een TURP(zie hierboven) te lang zou duren. Bij een open ingreep wordt via een insnede in de onderbuik de prostaat bereikt. Vervolgens wordt de wand van de prostaat, het kapsel, opengemaakt en het teveel aan prostaatweefsel verwijderd. Ook hierbij wordt dus niet de gehele prostaat verwijderd en blijft de prostaatwand achter. Het is een veilige ingreep, die echter gepaard gaat met wat bloedverlies. Soms moet dit verlies door middel van bloedtransfusies worden aangevuld.

 

De dag voor de operatie

 • Voorbereidende onderzoeken zoals bij TURP.
 • U komt altijd de dag voordien binnen.
 • U wordt geschoren ter voorbereiding van de operatie.
 • U krijgt na het avondeten een lavement om de darm te reinigen.
 • U krijgt een inspuiting in de arm ter preventie van trombose, dit zal na de operatie verder worden gegeven.
 • In de vooravond komt de anesthesist langs. Hij/zij zal u enkele vragen stellen en het uur van de ingreep meedelen. Hij/zij zal een slaapmiddel voorzien dat u gerust kan innemen om een goede nachtrust te verzekeren.
 • Vanaf 24u zal de nachtverpleegster uw glas wegnemen omdat u volledig nuchter moet zijn voor de operatie. In uitzonderlijke gevallen, vb wanneer de operatie laat in de namiddag plaatsvindt, krijgt u nog een licht ontbijt, maar dit wordt u dan op voorhand meegedeeld.
 • Indien u bloedverdunners neemt zoals vb. Asaflow, Aspirine, Marevan of andere dient u deze minstens zeven dagen voor de operatie te stoppen. Informeer altijd eerst bij uw huisarts of behandelende dokter.

 

De dag van de operatie

 • Er worden anti -trombosekousen aangepast. Mocht u deze thuis al hebben, gelieve deze dan zeker mee te brengen.
 • Net voor de operatie krijgt u een licht kalmeermiddel toegediend, voorgeschreven door de anesthesist.
 • Na een seintje vanuit het operatiekwartier wordt u in uw bed naar de voorbereiding van de operatiekamer gebracht. Daar kan u met eventuele vragen of bemerkingen nog bij de anesthesist terecht. In de voorbereidingskamer wordt ook een infuus geplaatst ter voorbereiding op de narcose.

 

Zorgen na de operatie

 • Na de operatie blijft u nog even in de ontwaakkamer van het operatiekwartier tot u goed wakker bent. De anesthesist beslist wanneer u naar de kamer terug kunt. In de ontwaakkamer is er geen bezoek van de familie toegelaten.
 • Er is regelmatig controle van bloeddruk en pols en dit ook gedurende de nacht.
 • Het kan zijn dat u voor 1 nacht naar de intensive care afdeling gaat, maar dit hangt af van de beslissing van de anesthesist. Daarom is het goed dat uw familie de eerste dag pas tegen 19 uur op bezoek komt. Deze kan dan bij de verantwoordelijke verpleegkundige informeren of u al dan niet naar de kamer terugkeert. De familie kan in de loop van de voormiddag contact opnemen met de verpleegkundige om te horen of de operatie goed verlopen is.
 • U heeft een infuus (kathetertje) in de arm of de hand. Een dergelijke ingreep kan gepaard gaan met bloedverlies, dat echter meteen weer uit de prostaat/blaas wordt weggespoeld. Na de ingreep blijft enige tijd een katheter (een kunststofslangetje) via de plasbuis in de blaas zitten om bloed - en weefselresten uit te kunnen spoelen. Dit kan een vervelend gevoel met zich meebrengen, nl. steeds het gevoel hebben te moeten plassen of soms het gevoel hebben niet meer te kunnen plassen. Vraag steeds het advies van de verpleegkundige: soms heeft u gewoon blaaskrampen die door toediening van aangepaste medicatie zullen verdwijnen. Soms kan het ook zijn dat de spoelsonde verstopt zit door klontervorming, waarbij deze manueel zal gespoeld worden door de verpleegkundige. De katheter wordt op het bovenbeen vastgekleefd. Het is normaal dat de urine na de operatie bloederig is, daar hoeft u niet van te schrikken.
 • Daarnaast heeft u ook een wonddrain (een buisje om wondvocht af te voeren). Na enkele dagen, wanneer er niet veel wondvocht uit de drain komt, zal deze worden verwijderd. Het is ook mogelijk dat u een pijnpomp krijgt om continu de pijn onder controle te houden. Dit wordt op voorhand besproken met de anesthesist. Na de operatie worden continu pijnstillers toegediend. Als u nog pijn heeft, meld dit dan steeds aan de verpleegkundige.

 

De eerste dagen na de operatie

 • De eerste dagen na de operatie zal de voeding aangepast worden. Door de narcose is de functie van de darmen verminderd, zodat deze na enkele dagen pas opnieuw volledig hersteld zijn. De eerste dag na de operatie wordt enkel wat water toegediend. Vanaf het moment dat u opnieuw windjes heeft kan de voeding worden opgedreven.
 • U krijgt een infuus (kathetertje) in arm of hand dat enkele dagen ter plaatse zal blijven tot de darmfunctie volledig is hersteld. Ook zal gevraagd worden voldoende te drinken wanneer het spoelsysteem gestopt is. Van zodra de urine voldoende helder is, zal de katheter worden verwijderd: in dit geval zal men u vragen om telkens in een maatbeker te plassen en de hoeveelheid te noteren op een daartoe voorzien formulier. Het is best mogelijk dat het plassen de 1e maal branderig aanvoelt of dat u niet snel genoeg op het toilet bent waarbij u de urine spontaan verliest. Dit is normaal, u hoeft er zich niet ongerust over te maken, dit zal spontaan verdwijnen. Daarom wordt er steeds aangepast opvangmateriaal voorzien.
 • De eerste dag na de operatie zal u ook aangepaste oefeningen krijgen van de kinesist waarbij u geleidelijk meer in beweging komt. Het is belangrijk dat u minstens 2 x daags het bed verlaat en uw gewone beweging herneemt.
 • Omdat u een insnede heeft op de onderbuik moeten de helft van de hechtingen worden verwijderd op de zevende en de achtste dag na de operatie. Als u niet meer in het ziekenhuis verblijft, zal u uw huisarts hiervoor contacteren. Er wordt bij ontslag wel een plastiek afdekkend verband aangebracht waarmee u wel mag douchen, doch niet in bad kan. Als de wonde na het verwijderen van de hechtingen goed hersteld is, mag u na enkele dagen het verband verwijderen. U wacht best nog 14 dagen om in bad te gaan, douchen mag wel.
 • Belangrijk om hier te vermelden is dat bij zaadlozing het zaad de verkeerde kant uitgaat, namelijk naar de blaas, doordat het kleine afsluitspiertje dat dit normaal verhindert bij de ingreep altijd sneuvelt, vandaar een droge zaadlozing.
 • Wacht steeds op de verpleegkundige voor u naar huis gaat; zij bezorgt u nog een afspraak ter controle bij de dokter en ook een ontslagbrief waarop nuttige instructies staan.
 • Enkele tips: zware inspanningen, fietsen en seksuele betrekkingen, mogen niet gedurende 6 weken. Vermijd teveel koffie, pikante voeding en overmatig gebruik van alcohol.

Laatste update 01/12/2017 - team urologie, andrologie en steenkliniek