09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Kindvriendelijk ziekenhuis

De kinderafdeling van AZ Sint-Lucas werd enkele jaren geleden volledig omgebouwd op maat van de patiëntjes. De afdeling is uitgewerkt rond het concept van een stad met zebrapaden, straatverlichting, een park, een vijver, …. De kinderen reageren verrukt op de vrolijke kleuren en de hippe aankleding.

De kinderafdeling werd stilletjesaan de wereld van Lucas. Er werd gezorgd voor speciale bewegwijzering naar het operatiekwartier, zodat het lijkt alsof Lucas de kinderen begeleidt op de tocht naar het operatiekwartier.

De patiëntjes zijn bijzonder trots als ze hun prik- of slaapdiploma behalen. En als ouder mag u natuurlijk bij uw oogappel overnachten.

 

AZ Sint-Lucas brengt boekjes uit voor kinderen rond gezondheidsthema’s:

  • 'Lucas en de slaapdokter' vermindert de angst van jonge patiëntjes voor een operatie
  • 'Lucas en de fotodokter' helpt jonge kinderen zich voor te bereiden op radiologisch onderzoek
  • 'Lucas, het komt dik in orde' ondersteunt de aanpak van obesitas bij kinderen
  • 'Lucas gaat intensief' bereidt jonge kinderen voor op een bezoek aan de afdeling intensieve zorg
  • 'Lucas en de ziekte die kanker heet' maakt een moeilijk onderwerp als kanker bespreekbaar voor jonge kinderen

 

Lucas en de slaapdokter'Lucas en de slaapdokter'

Een operatie is voor een kind een hele ervaring. Door gebrek aan voorbereiding hebben kinderen schrik en zijn ze onrustig vóór de operatie. 'Lucas en de slaapdokter' is een leuk voorleesboek met prachtige prenten van Pauline Oud, waar ook beginnende lezertjes veel plezier aan beleven. Het boek geeft een antwoord op vragen zoals:

  • Wat is dat, slapen?
  • Wie is die slaapdokter?
  • Mama en papa zijn er niet, wie is er dan wél bij mij?

Ouders zijn de vertrouwenspersonen van het kind en daarom de gesprekspartner bij uitstek. Heel wat ouders zijn zelf zenuwachtig en onzeker en dragen hun angst over op het kind. Ideaal is dat ouders zelf goed ingelicht zijn en met kennis van zaken met hun kind bespreken wat er precies zal gebeuren. De bijsluiter in het boek geeft ouders enkele heel praktische tips om aan de hand van het boek hun kind optimaal voor te bereiden.

De patiëntjes op de kinderdagkliniek krijgen het boek gratis aangeboden. Het is tevens verkrijgbaar in de boekhandel.

'Lucas en de slaapdokter', Stefan Boonen & Birgitte Vangehuchten, illustraties Pauline Oud, uitgeverij Clavis, ISBN 90 6822 968 0.

 

 

Lucas en de fotodokter'Lucas en de fotodokter'

De afdeling radiologie is een vreemde omgeving voor kinderen. Goed voorbereide kinderen zijn vaak rustiger tijdens een onderzoek, waardoor dat vlotter verloopt. Rustige kinderen kunnen ook beter stilliggen, wat scherpere beelden oplevert. De ouders spelen ook een belangrijke rol. Rustige ouders hebben een positieve invloed op hun kinderen. Als ouders goed geïnformeerd zijn, zullen ze het onderzoek met vertrouwen tegemoet gaan en op hun beurt hun kinderen geruststellen. Goede informatie is dus cruciaal.

'Lucas en de fotodokter' bestaat uit een geïllustreerd verhaal over een jongen die via de spoeddienst in het ziekenhuis belandt en foto’s moet laten maken van zijn hoofd en zijn pols op de radiologie-afdeling. Achteraan in het boek is een informatieve bijsluiter opgenomen met tips voor ouders en leerkrachten om kinderen voor te bereiden op een radiologisch onderzoek.

'Lucas en de fotodokter', Stefan Boonen & Birgitte Vangehuchten, illustraties Pauline Oud, uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 1114 8.

 

 

Lucas het komt dik in orde'Lucas, het komt dik in orde'

In 'Lucas, het komt dik in orde' krijgen kinderen informatie over gezonde voeding, beweging en een juist lichaamsgewicht. Dit boekje kadert in de multidisciplinaire behandeling van kinderen met overgewicht. Het multidisciplinair obesitasprogramma voor kinderen is de laatste jaren sterk geëvolueerd en wordt geregeld bijgestuurd op basis van nieuwe studies, ervaringen en inzichten. Het aspect ‘beweging’ krijgt de jongste jaren meer nadruk in het behandelplan. Naast een kinderarts bestaat het obesitasteam uit een kinesitherapeut, een diëtist en een psycholoog. In het verlengde van deze multidisciplinaire omkadering ontstond het boekje' Lucas, het komt dit in orde' van auteur Els Vercruysse.

'Lucas, het komt dik in orde', Els Vercruysse, illustraties Pauline Oud, uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 1509 2. 

 

'Lucas gaat intensief'

cover Lucas gaat intensiefDe mama van Lucas ligt in het ziekenhuis. Ze is gewond aan haar hoofd. In haar buik is iets gescheurd. En haar been is gebroken. De dokters houden haar in slaap, zodat ze goed kan genezen. Ook krijgt ze allemaal buisjes in haar armen, en iets geks in haar mond. Lucas vindt het een beetje eng. Mama moet nog een tijdje in het ziekenhuis blijven, maar gelukkig mag Lucas haar wel al bezoeken.

Het boek is een geruststellend prentenboek over de dienst intensieve zorg. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten om kinderen voor te bereiden op een bezoek aan deze ziekenhuisafdeling.

'Lucas gaat intensief', Stefan Boonen & Birgitte Vangehuchten, illustraties Pauline Oud, uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 1794 2.  

 

'Lucas en de ziekte die kanker heet'

Lucas en de ziekte die kanker heetBij de mama van Lucas wordt een knobbeltje gevonden. Ze heeft kanker. Er begint een periode van behandeling en herstel. De ziekte is zwaar voor het hele gezin, maar ze blijven niet bij de pakken neerzitten. En na een lange winter breekt weer een nieuwe lente aan.

Een helder informatief prentenboek voor kinderen die in hun onmiddellijke omgeving met kanker te maken krijgen. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over kanker en hoe ze erover kunnen praten.

'Lucas en de ziekte die kanker heet', Stefaan Boonen & Ilse Vanhoutte, illustraties Pauline Oud, uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2058 4.