09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Kostprijs bevalling

Hoeveel kost het om te bevallen?

De prijs hangt af van een aantal factoren. Op basis van volgende cijfers krijgt u een beeld van het prijskaartje van een bevalling in ons ziekenhuis. 
Belangrijk: het gaat hier om richtprijzen. Uw werkelijke factuur kan afwijken door onder andere:

 • de duur van uw verblijf
 • specifieke noden die zich tijdens uw verblijf stellen (bijvoorbeeld indien u een bloedtransfusie nodig hebt, specifieke medicatie krijgt, bepaalde onderzoeken moet ondergaan, …)
 • uw verzekeringsstatuut. Hebt u een OMNIO statuut dan geniet u van een grotere terugbetaling. Meer informatie over het OMNIO statuut kunt u opvragen via uw ziekenfonds of via onze sociale dienst (tel 09/224.58.01 tijdens de kantooruren van 8.30 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 16.30 uur of op afspraak).
  Indien u nog een afzonderlijke hospitalisatieverzekering hebt, kan de prijs lager liggen dan hieronder weergegeven. U contacteert best uw hospitalisatieverzekeraar voor de bevalling indien u een beeld wilt krijgen van uw persoonlijk aandeel in de kosten. Sommige verzekeringen betalen alles terug, bij andere zult u nog een deel zelf moeten betalen.
 • Als u er voor kiest om op een eenpersoonskamer te verblijven, houd er dan rekening mee dat hier ereloonsupplementen aangerekend worden. De prijs van een eenpersoonskamer ligt hoger dan bij een tweepersoonskamer! Voor het plaatsen van een epidurale moet u op een eenpersoonskamer rekenen op een toeslag van ongeveer 200 euro. Ook als u in het weekend of ’s nachts een keizersnede ondergaat, komt hier een nachttoeslag bovenop van ongeveer 400 euro. Bij tweepersoonskamers komen er geen extra toeslagen bij.

De factuur voor uw verblijf ontvangt u enkele maanden na uw ontslag uit het ziekenhuis. U hoeft op het moment van uw verblijf niets te betalen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de centrale kasdienst van het ziekenhuis in straat 60:

  • elke werkdag van 8u tot 17u
  • op vrijdag van 8u tot 16u

Tel. 09 224 61 83 of facturatie@azstlucas.be.

 

Richtprijzen voor een gewone bevalling

Gemiddeld blijven mama’s die vaginaal bevallen zijn 3 dagen in het ziekenhuis. U kunt er echter ook voor opteren om vroeger naar huis te gaan. Om een idee te hebben van de kostprijs van een vaginale bevalling  is het belangrijk om onderscheid te maken in drie zaken:

 • Welk verzekeringsstatuut geniet u? Normaal statuut of verhoogde tegemoetkomingstatuut.
 • Welk type kamer wenst u? Een één- of tweepersoonskamer?
 • Hoelang wenst u te blijven in het ziekenhuis? Na enkele uren naar huis, 1 overnachting of 4 dagen?
Gewoon verzekerdEenpersoonskamerTweepersoonskamer
ambulant bevallen (geen overnachting) ongeveer 572 euro ongeveer 32 euro
poliklinisch bevallen (1 overnachting) ongeveer 758 euro ongeveer 177 euro
gemiddelde duur (3 dagen) ongeveer 823 euro ongeveer 193 euro
Omnio statuut verzekerdEenpersoonskamerTweepersoonskamer
ambulant bevallen (geen overnachting) ongeveer 522 euro ongeveer 20 euro
poliklinisch bevallen (1 overnachting) ongeveer 660 euro ongeveer 78 euro
gemiddelde duur (3 dagen) ongeveer 710 euro ongeveer 89 euro

Bij een poiliklinisch verblijf komt de kinderarts eenmaal uw kindje onderzoeken, bij een langer verblijf wordt uw kindje de dag na de geboorte en dag van ontslag gecontroleerd door de kinderarts.

 

Richtprijzen voor een keizersnede

Gemiddeld blijven mama's die een keizersnede gehad hebben 5 dagen in het ziekenhuis. De prijzen zijn hierop berekend. Blijft u minder lang of langer dan zal de prijs herberekend worden. Om een idee te hebben van de kostprijs van een keizersnede is het belangrijk om onderscheid te maken in twee zaken:

 • Welk verzekeringsstatuut geniet u? Normaal statuut of verhoogde tegemoetkomingstatuut.
 • Welk type kamer wenst u? Een één- of tweepersoonskamer?

Indien uw keizersnede plaatsvindt in het weekend of ’s nachts tussen 21u en 8u zal er (enkel indien u op een éénpersoonskamer ligt) een toeslag van ongeveer 400 euro worden aangerekend. Bij een tweepersoonskamer wordt geen toeslag aangerekend.

Gewoon verzekerdEenpersoonskamerTweepersoonskamer
Keizersnede ongeveer 1207 euro ongeveer 312 euro
Omnio statuut verzekerdEenpersoonskamerTweepersoonskamer
Keizersnede ongeveer 1065 euro ongeveer 180 euro