We volgen COVID-19 patiënten nu ook thuis op via de app CovidCare@Home. Op die manier kunnen ze het ziekenhuis vroeger verlaten of is zelfs een ziekenhuisopname niet nodig. Zo vermijden we dat de COVID-afdelingen te snel vol lopen en kan de patiënt in zijn vertrouwde thuisomgeving uitzieken.
De CovidCare@Home kit is een doosje dat de patiënt mee krijgt naar huis. In het doosje zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter waarmee de patiënt zijn temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatiewaarde en hartslag kan bepalen. Deze parameters stuurt hij drie keer per dag via een beveiligde online applicatie naar het ziekenhuis. Aan de hand van een kleurencode ziet de patiënt wat er moet gebeuren:
Het ziekenhuis en de huisarts kunnen de data opvolgen via een speciaal dashboard. De patiënten die in aanmerking komen voor CovidCare@Home zijn patiënten die positief testen op de spoed, maar milde symptomen hebben en perfect kunnen opgevolgd worden van op afstand. Anderzijds kunnen we patiënten die opgenomen zijn met COVID-19 vroeger naar huis laten gaan en hen via thuismonitoring verder opvolgen. Dr. Elke Goovaerts, longarts: “Wat we met de metingen vooral willen ondervangen, zijn de patiënten die op een cytokinestorm afstevenen (daling van de saturatie), bacteriële surinfecties die zich post-COVID kunnen voordoen of silent hypoxemie (lage zuurstofsaturatie zonder opvallende kortademigheid).”
De artsen van de spoed en de dienst longziekten verzorgen de opvolging via een wekelijkse beurtrol. Daar komt wat extra werk bij kijken, maar het voordeel is dat we meer bedden kunnen vrijhouden. Ook voor de huisarts is thuismonitoring een ontlasting: hij hoeft niet meer langs te gaan om de waarden op te volgen. En de patiënt kan rustig herstellen in zijn vertrouwde omgeving en mag erop rekenen dat er meteen wordt ingegrepen als er afwijkende waarden zijn.
Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.
Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.
Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen