Opvolging COVID-patiënten ook thuis mogelijk

22 maart 2021

We volgen COVID-19 patiënten nu ook thuis op via de app CovidCare@Home. Op die manier kunnen ze het ziekenhuis vroeger verlaten of is zelfs een ziekenhuisopname niet nodig. Zo vermijden we dat de COVID-afdelingen te snel vol lopen en kan de patiënt in zijn vertrouwde thuisomgeving uitzieken.

De CovidCare@Home kit is een doosje dat de patiënt mee krijgt naar huis. In het doosje zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter waarmee de patiënt zijn temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatiewaarde en hartslag kan bepalen. Deze parameters stuurt hij drie keer per dag via een beveiligde online applicatie naar het ziekenhuis. Aan de hand van een kleurencode ziet de patiënt wat er moet gebeuren:

  • Groen: alles is oké.
  • Oranje: neem je parameters opnieuw.
  • Rood: neem je parameters opnieuw en contacteer het ziekenhuis of je huisarts.

Het ziekenhuis en de huisarts kunnen de data opvolgen via een speciaal dashboard. De patiënten die in aanmerking komen voor CovidCare@Home zijn patiënten die positief testen op de spoed, maar milde symptomen hebben en perfect kunnen opgevolgd worden van op afstand. Anderzijds kunnen we patiënten die opgenomen zijn met COVID-19 vroeger naar huis laten gaan en hen via thuismonitoring verder opvolgen. Dr. Elke Goovaerts, longarts: “Wat we met de metingen vooral willen ondervangen, zijn de patiënten die op een cytokinestorm afstevenen (daling van de saturatie), bacteriële surinfecties die zich post-COVID kunnen voordoen of silent hypoxemie (lage zuurstofsaturatie zonder opvallende kortademigheid).”

De artsen van de spoed en de dienst longziekten verzorgen de opvolging via een wekelijkse beurtrol. Daar komt wat extra werk bij kijken, maar het voordeel is dat we meer bedden kunnen vrijhouden. Ook voor de huisarts is thuismonitoring een ontlasting: hij hoeft niet meer langs te gaan om de waarden op te volgen. En de patiënt kan rustig herstellen in zijn vertrouwde omgeving en mag erop rekenen dat er meteen wordt ingegrepen als er afwijkende waarden zijn.

Covid care home2
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

Welkom dr. Anne De Vits

Sinds 1 januari 2023 versterkt dr. Anne De Vits als all-round gynaecoloog ons team van gynaecologen.

Lees meer

Ontvang voortaan je factuur via e-mail

Als je daarvoor toestemming hebt gegeven, ontvang je sinds februari 2023 de ziekenhuisfacturen van AZ Sint-Lucas Gent via e-mail.

Lees meer

Borstkliniek AZ Sint-Lucas een van grootste borstklinieken met erkenning sinds 2005

Als erkende coördinerende borstkliniek behandelt AZ Sint-Lucas Gent jaarlijks tussen 270 en 300 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee staan we in de top-10 van de grootste borstklinieken van Vlaanderen.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by