Opvolging COVID-patiënten ook thuis mogelijk

22 maart 2021

We volgen COVID-19 patiënten nu ook thuis op via de app CovidCare@Home. Op die manier kunnen ze het ziekenhuis vroeger verlaten of is zelfs een ziekenhuisopname niet nodig. Zo vermijden we dat de COVID-afdelingen te snel vol lopen en kan de patiënt in zijn vertrouwde thuisomgeving uitzieken.

De CovidCare@Home kit is een doosje dat de patiënt mee krijgt naar huis. In het doosje zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter waarmee de patiënt zijn temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatiewaarde en hartslag kan bepalen. Deze parameters stuurt hij drie keer per dag via een beveiligde online applicatie naar het ziekenhuis. Aan de hand van een kleurencode ziet de patiënt wat er moet gebeuren:

  • Groen: alles is oké.
  • Oranje: neem je parameters opnieuw.
  • Rood: neem je parameters opnieuw en contacteer het ziekenhuis of je huisarts.

Het ziekenhuis en de huisarts kunnen de data opvolgen via een speciaal dashboard. De patiënten die in aanmerking komen voor CovidCare@Home zijn patiënten die positief testen op de spoed, maar milde symptomen hebben en perfect kunnen opgevolgd worden van op afstand. Anderzijds kunnen we patiënten die opgenomen zijn met COVID-19 vroeger naar huis laten gaan en hen via thuismonitoring verder opvolgen. Dr. Elke Goovaerts, longarts: “Wat we met de metingen vooral willen ondervangen, zijn de patiënten die op een cytokinestorm afstevenen (daling van de saturatie), bacteriële surinfecties die zich post-COVID kunnen voordoen of silent hypoxemie (lage zuurstofsaturatie zonder opvallende kortademigheid).”

De artsen van de spoed en de dienst longziekten verzorgen de opvolging via een wekelijkse beurtrol. Daar komt wat extra werk bij kijken, maar het voordeel is dat we meer bedden kunnen vrijhouden. Ook voor de huisarts is thuismonitoring een ontlasting: hij hoeft niet meer langs te gaan om de waarden op te volgen. En de patiënt kan rustig herstellen in zijn vertrouwde omgeving en mag erop rekenen dat er meteen wordt ingegrepen als er afwijkende waarden zijn.

Covid care home2
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-maart-2021.

Nu in Sint-Lucas

Aanpassingen openbaar vervoer vanaf 6/1/'24

Vanaf 6 januari wijzigt het bus- en tramnet in Gent. De nummers en heel wat trajecten veranderen. Welke bus of tram moet je straks nemen om in AZ Sint-Lucas te raken met het openbaar vervoer?

Lees meer

Goede zorg in AZ Sint-Lucas, dat smaakt!

Als ziekenhuis willen we altijd verbeteren. En denken we voortdurend aan jullie gezondheid. Daarom werkten we onlangs een nieuw voedingsaanbod uit. Vers, voedzaam en smaakvol.

Lees meer

Nieuwe reeks Helden van Hier: de MUG AZ Sint-Lucas Gent

Maak kennis met onze spoedartsen- en verpleegkundigen die uitrukken met de MUG op VTM vanaf 7 september om 20u35.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by