Een prostaatbiopsie is een onderzoek waarbij stukjes weefsel uit de prostaat worden genomen om te onderzoeken op afwijkingen.
De prostaat is een klier die zijn functie heeft bij de voortplanting van de mens. De prostaat maakt een vocht aan dat van belang is voor het in leven houden van de zaadcellen tijdens en na de zaadlozing. Bij het orgasme van de man zullen de prostaat en de blaashals samentrekken zodat het zaadvocht naar buiten gestuwd wordt uit de penis. De prostaat staat onder controle van het mannelijke hormoon testosteron dat geproduceerd wordt in de teelballen. Onder invloed van dit hormoon dat nodig is voor heel wat functies in het lichaam (vethuishouding, spierkracht, libido enz.), zal de prostaat je leven lang groeien.
Bij sommige mannen zullen er zich naast de goedaardige prostaatcellen ook kwaadaardige prostaatcellen vormen in de prostaat. In dat geval spreken we van prostaatkankercellen. Wanneer je uroloog aan deze diagnose denkt, zal hij een prostaatbiopsie voorstellen.
De uroloog kan aan deze diagnose denken omwille van verschillende redenen. Eén van die redenen is een verhoogd PSA. PSA staat voor prostaat specifiek antigen en dit is een eiwit dat geproduceerd wordt door prostaatcellen. Zowel goed- als kwaadaardige cellen produceren PSA en de hoeveelheid PSA die ‘normaal’ is hangt af van de grootte van de prostaat. Prostaatkankercellen zullen immers te veel PSA produceren en het PSA zal te hoog zijn voor het volume van de prostaat.
Een tweede mogelijke reden om aan prostaatkanker te denken is een verdacht rectaal onderzoek. Wanneer je uroloog ter hoogte van de prostaat een verharding voelt, kan dit wijzen op prostaatkanker.
Een derde mogelijke reden is een afwijkende echografie van de prostaat of een afwijkende bevinding op een MRI-scan van je prostaat.
Er zijn twee technieken voor een prostaatbiopsie:
De keuze tussen beide technieken wordt door de behandelende arts gemaakt in functie van uw klinische situatie. De voorbereiding is wel verschillend.
De transperineale techniek gebeurt steeds onder een korte algemene verdoving (dagopname). De transrectale techniek gebeurt meestal onder lokale verdoving (ambulant).
De biopten worden meestal afgenomen onder lokale verdoving op de raadpleging urologie (ambulant).
Voor dit onderzoek vragen we je om je onderkledij uit te trekken. Je ligt op je linkerzijde met je rug naar de onderzoeker toe of in rugligging in de beenhouders. De echoprobe wordt overtrokken met een latex condoom om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Eerst wordt een verdovend middel ingespoten om de prostaatloge te verdoven. Nadien zal dit even inwerken. Je uroloog zal op basis van de echobeelden beslissen waar hij de biopsies van de prostaat zal nemen.
Als je voordien een MRI-onderzoek liet uitvoeren, houdt je uroloog rekening met die beelden. Afhankelijk van onder andere de grootte van je prostaat zal de uroloog beslissen hoeveel biopsies genomen moeten worden. Dit kan variëren tussen 8 en 12 biopsies.
Het toestel dat de biopsies neemt maakt telkens een luide klik. Je kunt de biopsies voelen, maar de meeste mannen ervaren dit als een korte prik die niet pijnlijk is. Na de biopsies krijg je een verband dat je in jouw onderbroek kan leggen. Dat verband dient om eventueel wat bloed op te vangen gedurende de eerste 24 uur na de biopsie.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen