Aandoeningen van de hypofyse

Afdeling: Endocrinologie

Op deze pagina

De hypofyse is een kleine klier in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij de regeling van een groot aantal hormonale systemen (onder andere de bijnieren, schildklier, eierstokken of teelballen, groeihormoon). Door een probleem in de hypofyse (vaak gaat het over een gezwel) kan zowel een tekort als een teveel van bepaalde hormonen ontstaan.

Microadenoom

Gezwel van minder dan 1 cm. Soms is er overproductie van een bepaald hormoon (zie verder). Als dat niet het geval is, is doorgaans geen behandeling nodig.

Macroadenoom

Gezwel van meer dan 1 cm. Ook grotere letsels kunnen te veel van bepaalde hormonen produceren (zie verder). Anderzijds kan door druk op het normale hypofyseweefsel een tekort van één of meerdere hormonen ontstaan. Andere mogelijke symptomen zijn problemen met het zicht en hoofdpijn. Een behandeling met medicatie of een operatie kan soms aangewezen zijn.

Prolactinoom

Gezwel dat te veel van het hormoon prolactine produceert. Symptomen bij de vrouw zijn een onregelmatige of afwezige menstruatie, spanning of pijn in de borsten, melkproductie. Bij de man gaat het mogelijk om een verminderd libido, erectieproblemen, borstopzetting (gynaecomastie). Een prolactinoom behandelen we meestal met medicatie, soms kan een operatie aangewezen zijn.

Ziekte van Cushing

Gezwel in de hypofyse dat het hormoon ACTH produceert, wat de bijnieren aanzet tot overmatige aanmaak van cortisol. Abnormale gewichtstoename, huidveranderingen, overmatige beharing en/of verstoorde menstruatie (bij vrouwen), ontwikkelen van hoge bloeddruk of suikerziekte zijn mogelijke symptomen en tekenen. We stellen de diagnose en lokaliseren het letsel via een bloed- en urine- (en soms speeksel-) onderzoek en een MR-scan. De behandeling bestaat zo mogelijk uit een operatie.

Acromegalie

Gezwel in de hypofyse dat te veel groeihormoon produceert. Mogelijke symptomen en tekenen zijn groei van handen, voeten, kaak, tong, hevig snurken (slaapapneusyndroom), overmatig zweten, gewrichtspijn, carpaaltunnelsyndroom, diabetes, hoge bloeddruk, hartproblemen. We stellen de diagnose via een bloedonderzoek. De behandeling bestaat uit een operatie, soms aangevuld met medicatie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-maart-2021.

Endocrinologie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by