Allergisch contacteczeem

Afdeling: Huidziekten

Wat is eczeem?

Eczeem is de verzamelnaam voor huidafwijkingen waarbij de huid rood en schilferend is en jeukt. Bij eczeem kunnen ook kleine bobbeltjes en blaasjes gevuld met lucht ontstaan. Er kan vocht uit de huid lekken ( nattend eczeem) en de huid kan kapot gaan.

Er zijn veel verschillende soorten eczeem. Eczeem kan bijvoorbeeld aangeboren zijn (atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd). Of een reactie zijn op gisten op de huid (seborroisch eczeem en hoofdroos). Soms kan eczeem ook worden veroorzaakt door contact met stoffen. Dit noemt men contacteczeem.

Contacteczeem kan op zijn beurt worden onderverdeeld in allergisch en niet allergisch.

Wat is allergisch contacteczeem?

Allergisch contacteczeem ontstaat bij personen die een allergie hebben ontwikkeld voor een bepaalde stof. Er zijn heel wat stoffen (chemische producten, cosmeticabestanddelen, plantaardige stoffen, metalen zoals nikkel) waarvoor men allergisch kan worden.

Stoffen die een allergie kunnen veroorzaken, worden ook wel allergenen genoemd. Een contactallergie voor een bepaalde stof ontstaat niet meteen, men moet eerst een tijd in contact komen met de stof voordat een allergie zich ontwikkelt. Soms gaat dat heel snel, in enkele weken, en soms duurt het jaren. Men kan bijvoorbeeld jarenlang zonder problemen een bepaalde dagcrème gebruiken, en dan toch opeens er allergisch voor worden. Het meest kenmerkende is dat het eczeem daar zit waar het contact met het allergeen is geweest. Door middel van een allergie onderzoek (plakproeven) kan worden onderzocht of er een contactallergie bestaat.

Wat is een plaktest?

Bij een plaktest of plakproef worden de te testen stoffen aangebracht op de rug in kleine testkamertjes die worden vastgeplakt met een pleister. Dit moet twee dagen blijven zitten. Daarna, na twee dagen en na vier dagen wordt de test afgelezen. De test is positief als er een eczeem is ontstaan precies onder het testkamertje met het allergeen. Het aantal plakkers hangt af van de verdenkingen die er zijn. Meestal wordt bij iedereen een bepaald standaardpakket geplakt met de meest beruchte allergenen (de Europese standaardreeks). Er bestaan ook testreeksen voor bepaalde beroepen of verdachte producten, bijvoorbeeld een kappersreeks met stoffen waar kappers vaak reacties op krijgen, of een cosmeticareeks, of een metalenreeks.

Voor je getest kunt worden, moet je eerst een gesprek hebben waarin wordt uitgelegd hoe de test gaat, en waarin samen met jou wordt gekeken welke producten er eventueel getest moeten worden. Soms vragen we om alle producten die je gebruikt (cosmetica, verdachte producten die je op het werk gebruikt) mee te nemen, om te kijken wat er in zit.

Meer info over de plaktest

Wat is irritatie eczeem?

De niet allergische vorm wordt ortho-ergisch eczeem genoemd of irritatie eczeem. Dit wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, zeep, oplosmiddelen en doe-het-zelf producten. Iedereen kan van dit soort producten eczeem krijgen, je hoeft er niet allergisch voor te zijn. Het gaat om agressieve stoffen die de huid rechtstreeks beschadigen, zonder dat er sprake is van een allergie. De schade aan de huid is afhankelijk van de duur van de blootstelling, en de concentratie van het product. Voor ortho-ergisch eczeem bestaan geen testen, het heeft geen zin om als proef irriterende stoffen aan te brengen op de huid, die veroorzaken immers altijd en bij iedereen een reactie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-oktober-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by