Een peesscheur van de biceps aan de elleboog situeert zich ter hoogte van de aanhechting van deze spier aan de radius (spaakbeen). Deze scheur ontstaat meestal acuut, bijvoorbeeld bij het heffen van een zwaar voorwerp.
Doordat de pees scheurt, trekt de spierbuik zich terug naar boven en kun je naast een blauwe plek ook een zwelling zien ter hoogte van de bovenarm. De diagnose is daarom klinisch vaak heel duidelijk en bij volledige acute scheuren is geen verdere beeldvorming nodig. Bij partiële of oude scheuren (>6 weken) kan eventueel wel extra beeldvorming aangevraagd worden.
Als je niet kiest voor een operatief herstel, zal je een normale, pijnloze beweeglijkheid van de elleboog behouden. Het is echter wel belangrijk te weten dat als de pees niet hersteld wordt er een permanent krachtsverlies aanwezig blijft. Dit is ongeveer 20% van de kracht bij het buigen van de elleboog (nog meer bij herhaalde plooibewegingen van de elleboog) en 40% van de draaikracht van de elleboog (bijvoorbeeld schroeven aandraaien).
Belangrijk is ook te weten dat een primair herstel, een herstel met de pees zelf, enkel mogelijk is als de scheur acuut behandeld wordt (liefst binnen de 3 weken). Voor chronische scheuren kan het noodzakelijk zijn om de pees te verlengen met behulp van een donorpees.
Deze ingreep gebeurt in het dagziekenhuis. Er wordt een sneetje gemaakt aan de voorzijde van de arm. De pees wordt met behulp van een metalen plaatje terug op zijn oorspronkelijke plaats vastgehecht. Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd.
Je mag onmiddellijk bewegen maar het verband moet 2 weken ter plaatse blijven. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en mag je verder bewegen. Je mag onmiddellijk na de ingreep lichte voorwerpen heffen. Kinesitherapie wordt opgestart indien de mobiliteit na 6 weken niet herwonnen werd. Vanaf 3 maanden zijn er geen restricties meer.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen