Bijnierproblemen

Afdeling: Endocrinologie

Op deze pagina

De twee bijnieren liggen net boven de nieren en produceren verschillende hormonen die een rol spelen bij onder andere de stofwisseling, bloeddruk- en suikerspiegelregeling en ontsteking. Er kan een tekort of teveel van bepaalde hormonen ontstaan of er kan sprake zijn van een gezwel.

Ziekte van Addison

Bij de ziekte van Addison is er een uitval van de bijnierfunctie, meestal door auto-immune ontsteking. Mogelijke symptomen zijn uitgesproken vermoeidheid, verminderde eetlust met soms misselijkheid en braken, toegenomen pigmentatie van huid en slijmvliezen, lage bloeddruk, drang naar zout. Dat is mogelijk levensbedreigend. De behandeling bestaat uit het innemen van hormoonsupplementen.

Syndroom van Cushing

Bij het syndroom van Cushing zijn er gezwel(len) in de bijnier(en) met verhoogde productie van cortisol. Mogelijke symptomen zijn:

  • abnormale gewichtstoename
  • huidveranderingen
  • overmatige beharing en/of verstoorde menstruatie (bij vrouwen)
  • ontwikkelen van hoge bloeddruk of suikerziekte

We stellen de diagnose en lokaliseren het letsel via bloed- en urine- (en soms speeksel-) onderzoeken en een CT- of MR-scan. De behandeling bestaat zo mogelijk uit een operatie.

Feochromocytoom

Gezwel in de bijnier met verhoogde productie van adrenaline of verwante hormonen. Mogelijke symptomen zijn aanvallen van onder andere hartkloppingen, zweten, beven, hoge bloeddruk. We stellen de diagnose door urineonderzoek en CT- of MR-scan. De behandeling bestaat uit een operatie.

Niet-secreterend bijnieradenoom

Dit is een goedaardige knobbel die geen overmaat aan hormonen produceert. Dit is meestal een toevallige bevinding op een scan die om een andere reden werd uitgevoerd (“incidentaloom”). We stellen een niet-secreterend bijnieradenoom vaker vast bij vorderende leeftijd. In de meeste gevallen is dit onschuldig en is geen behandeling nodig, bij grotere letsels kan soms wel een operatie voorgesteld worden.

Bijnierkanker

Dit komt gelukkig weinig voor. De symptomen zijn afhankelijk van de grootte van de tumor en al dan niet overmatige productie van bepaalde bijnierhormonen. De behandeling bestaat zo mogelijk uit een operatie, en eventueel medicatie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-maart-2021.

Endocrinologie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by