Bijschildklierproblemen

Afdeling: Endocrinologie

Op deze pagina

De bijschildklieren liggen in de hals (achter de schildklier) en houden het calcium- en fosforgehalte in het lichaam op een normaal peil. Ze kunnen overmatig werken of net te weinig.

Hyperparathyroïdie

Bij hyperparathyroïdie is er een toegenomen productie van bijschildklierhormoon. Bij primaire hyperparathyroïdie kan dit voor een verhoogde calciumspiegel zorgen en is er een verhoogd risico op nierstenen en botontkalking. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een vergrote bijschildklier. Afhankelijk van de bevindingen kan een operatie of soms medicatie aangewezen zijn.

Daarnaast kan het ook om een secundaire hyperparathyroïdie gaan, als gevolg van bijvoorbeeld vitamine D-tekort, calciumtekort of chronisch nierfalen.

Hypoparathyroïdie

Bij hypoparathyroïdie is er een tekort aan bijschildklierhormoon en dit veroorzaakt een te lage calciumspiegel. Symptomen zijn:

  • tintelingen (typische plaatsen zijn handen, voeten, mond)
  • erge spierkrampen

Hypoparathyroïdie kan optreden na een schildklieroperatie of bij enkele zeldzamere (soms aangeboren) aandoeningen. De behandeling kan bestaan uit supplementen met calcium en geactiveerd vitamine D.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-maart-2021.

Endocrinologie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by