Cubital tunnel syndroom

Afdeling: Orthopedie

Op deze pagina

Cubital tunnel syndroom is een aandoening waarbij de zenuw ter hoogte van de elleboog ingeklemd zit. Klachten treden voornamelijk op tijdens het langdurig plooien van de elleboog (slaaphouding, telefoneren,..) en zorgen voor een voos gevoel of tintelingen in de pink en ringvinger.

Behandeling

Als de zenuw ernstig ingeklemd is, kan het zijn dat de klachten permanent aanwezig zijn en dat er zelfs een weerslag is op de handspieren. Dit uit zich in een verminderde grijpkracht en atrofie (‘afsterven’) van de kleine handspiertjes. Indien dit het geval is, wordt een operatie altijd aangeraden aangezien er onomkeerbare schade kan ontstaan ter hoogte van de zenuw.

Indien de klachten gebonden zijn aan een bepaalde houding (bv. telefoneren, slapen) kan de aandoening behandeld worden door de uitlokkende houding te vermijden. Hiervoor kan een nachtspalk aangemeten worden met de arm in milde strekstand (extensie). Indien onvoldoende beterschap van de klachten en indien de nachtrust ernstig verstoord wordt, kan een operatie overwogen worden.

Bijkomend onderzoek

Voor we overgaan tot een operatie wordt meestal een electromyografisch (EMG) onderzoek aangevraagd. Dit is een onderzoek waarbij men de zenuwgeleiding meet en de weerslag van de compressie op de zenuw nagaat. Bij dit onderzoek worden kleine naaldjes in verschillende spieren geplaatst. Dat is niet bijzonder aangenaam en wordt dus enkel aangevraagd indien dit noodzakelijk blijkt na een klinisch onderzoek.

Hoe verloopt een operatie?

Bij een operatie wordt een sneetje gemaakt ter hoogte van de binnenkant van de elleboog. De zenuw wordt vervolgens vrijgemaakt ter hoogte van de klassieke compressiepunten. Als de zenuw uit zijn goot treedt, wordt de zenuw naar de voorkant van de elleboog gelegd. De wonde wordt gesloten.

Na de operatie krijg je een spalk voor 2 weken. Deze mag je vanaf dag 1 af en toe verwijderen om de elleboog te bewegen om stijfheid te voorkomen. Nadien gelden er geen restricties. De klachten, en dus het herstel van de zenuw, kunnen nog enkele maanden tot een jaar aanwezig blijven. De snelheid van recuperatie van de zenuw is evenredig met de ernst van de klachten voor de operatie (en met het EMG onderzoek).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-mei-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by