Golferselleboog

Op deze pagina

Een golferselleboog of epicondylitis medialis komt minder voor dan een tenniselleboog. De aandoening is een chronische ontsteking (tendinose) van de buigpezen van de pols. Deze pezen hechten net boven de elleboog aan, aan de binnenkant van de arm en veroorzaken daar pijn. Bij 90% van de patiënten geneest deze aandoening spontaan na 1 jaar en is een operatie dus niet noodzakelijk. Het is echter wel zo dat deze aandoening bij 30% van de patiënten gepaard kan gaan met zenuwproblemen. Daarnaast kunnen de klachten ook lijken op symptomen van mediale bandletsels en het snapping triceps syndroom. De arts zal tijdens het klinisch onderzoek het onderscheid kunnen maken tussen deze aandoeningen.

Behandeling

Aangezien de aandoening vaak spontaan geneest, is de behandeling voornamelijk gericht op comfort. Uiteraard is het belangrijk de uitlokkende bewegingen te vermijden om zo de pijn onder controle te houden. Kinesitherapie wordt voorgeschreven met als doel stretchen van de pezen en secundair optrainen van de spiergroep. Afhankelijk van het klinisch onderzoek kan een ‘bandje’ voorgeschreven worden. Om de pijn onder controle te houden wordt veelal een pleister met ontstekingsremmende werking voorgeschreven, eventueel kan er ook een pleister met lokale verdoving worden voorgeschreven. Infiltraties met cortisone kunnen de klachten op korte termijn verbeteren maar op lange termijn is aangetoond dat deze de kans op spontaan herstel verminderen. PRP infiltraties (plaatjes rijk plasma dat verkregen wordt na bloedafname) kunnen in overleg met de arts voorgeschreven worden. In de literatuur is er nog onvoldoende evidentie dat PRP een gunstig effect op de genezing heeft maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Hoe verloopt een operatie?

Een ingreep voor een golferselleboog gebeurt in het dagziekenhuis en is steeds een open operatie aangezien de mediale band onder de flexorpezen ligt en we de pezen dus niet via het gewricht kunnen benaderen zonder de mediale band te kwetsen. Een sneetje wordt gemaakt ter hoogte van de pijnlijke zone. Vervolgens wordt het zieke deel van de pees weggesneden gezien dit deel van de pees een beperkt helingspotentieel heeft. Indien nodig wordt bijkomende pathologie behandeld (bv. inklemming van de zenuw). Na de operatie krijg je een afneembare spalk gedurende 2 weken. De hechtingen worden 2 weken na de operatie verwijderd. Gedurende de eerste 6 weken van de ingreep mag de elleboog bewogen worden maar mag er geen kracht uitgeoefend worden. Kinesitherapie kan worden voorgeschreven vanaf 6 weken na de ingreep.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-mei-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by