In onze lymfekliniek kun je terecht voor de behandeling van primair of verworven lymfoedeem ter hoogte van de armen, de benen of elders in het lichaam. We zijn er ook voor patiënten met een verhoogd risico op het ontwikkelen van lymfoedeem, bijvoorbeeld na de behandeling van borstkanker. Er staat een jong en enthousiast team van vaatchirurgen, kinesisten, bandagisten en wondzorgverpleegkundigen voor je klaar!
‘Oedeem’ betekent vochtophoping. Wanneer het evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van lymfevocht verstoord is, kunnen lidmaten gaan opzwellen. We spreken dan van lymfoedeem.
Lymfoedeem kan zowel aangeboren als verworven zijn. Als het aangeboren is, spreken we van primair lymfoedeem. Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfestelsel, waardoor het lymfevocht niet goed kan afgevoerd worden. Oorzaken kunnen zijn:
We starten altijd met een informatief gesprek waarbij we de lichamelijke klachten en de mentale gevolgen in kaart brengen. Vaak kunnen we de diagnose stellen door een uitgebreid klinisch onderzoek. Bij twijfel kan een lymfescintigrafie de diagnose bevestigen.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. In onze lymfekliniek ligt de nadruk op de conservatieve behandeling die bestaat uit intensieve kinesitherapie en compressietherapie. We starten met de ontzwellingsfase, gevolgd door de onderhoudsfase.
Tijdens de ontzwellingsfase willen we het oedeem verminderen. Deze fase duurt gemiddeld twee weken waarbij we dagelijks één uur manuele lymfedrainage geven, gevolgd door zwachteling met korte rekwindels. Deze zwachtels houd je aan tot de volgende sessie om te voorkomen dat het oedeem in tussentijd toeneemt.
Voor deze behandeling kom je elke dag naar de lymfekliniek. Op het einde van de behandeling krijg je een compressiekous op maat.
In de onderhoudsfase willen we het resultaat van de ontzwellingsfase behouden. Dat doen we door compressietherapie in combinatie met wekelijkse lymfedrainage en oefentherapie. Voor deze fase van de behandeling kun je terecht bij een kinesist in je buurt. Je komt alleen nog naar de lymfekliniek voor opvolging.
Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek om het lymfestelsel te stimuleren. Met specifieke handgrepen en pompende bewegingen worden het overtollige vocht en eiwitten verwijderd en worden gezonde lymfebanen geopend zodat zij de taak van de getroffen lymfevaten en –klieren kunnen overnemen.
De duur en frequentie van de behandeling hangt af van de klachten. De therapie is vrijwel pijnloos. Lymfedrainage alleen is niet voldoende en maakt altijd deel uit van een uitgebreidere behandeling.
In de loop der jaren zijn er verschillende technieken ontwikkeld (Vodder, Leduc, Belgrado, …). Ze hebben allemaal hetzelfde doel, maar verschillen onderling lichtjes wat betreft druk, ritme, handgrepen …
Zwachtelen/compressietherapie
Zwachtelen is het behandelen van oedeem met een elastisch rekverband. We passen het vooral toe aan benen en armen. Door de druk van het verband wordt het vocht uit het weefsel gedreven en via de lymfevaten afgevoerd. Zwachtels zijn vooral effectief als ze gecombineerd worden met beweging. De officiële benaming voor zwachtelen is ambulante compressietherapie. Als de zwachtels hun werk hebben gedaan en het been of de arm niet verder dunner worden, kunnen de zwachtels vervangen worden door een compressiekous.
Beweeg voldoende!
Vermijd afknellen
Goede huidverzorging
Bij lymfoedeem is er een verminderde afvoer van bacteriën en is er een groter risico op het ontwikkelen van een infectie. De infectie kan de lymfevaten beschadigen en ervoor zorgen dat het oedeem toeneemt. Het is dus zeer belangrijk dat infecties worden vermeden. Tips:
Vermijd extreme koude en warmte, zoals sauna, heetwaterbaden, volle zon. Vermijd extreme temperatuurwisselingen tijdens het wassen.
Vermijd overbelasting van het getroffen lidmaat:
Blijf je getroffen lidmaat gebruiken! Beweging stimuleert de afvoer van lymfevocht.
Neem een gezonde levensstijl aan. Vermijd gewichtstoename, roken en alcohol.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen